I dag tävlar han i SM

Jonathan Kasche övar på en av rätterna som han tävlar med i Årets kock. Hälleflundran ska få sällskap av kungskrabba, curry och olika sorters kål. Foto: Eva-Lotta Eriksson
Textstorlek:

​”Jag är en kålkille”, säger 21-årige Jonathan Kasche. I dag tävlar han, bland annat mot Björkvikssonen Jonas Karlsson, om titeln Årets kock.

– Det är något jag har jobbat för länge, men det gick fortare än vad jag hade tänkt att ta sig hit. Jag är klart yngst i tävlingen och om jag skulle vinna är jag den yngste vinnaren någonsin, säger Jonathan.

Redan under gymnasietiden tävlade han i Årets kockelev och tog hem en andraplacering, och förra året gick han till final i S.Pellegrino Young Chef, en internationell tävling för unga kockar.

Man kan undra vad tjusningen att tävla i mat är.

– Att kunna prestera på topp och ge sitt absolut bästa under den press. Men roligast med att tävla är förberedelserna och att sedan verkligen få ihop allt på tävlingsdagen.

Jonathan arbetar annars på Lilla Ego i Stockholm och har tidigare jobbat på Falang. Och kanske minns någon honom från Warbro Kvarn utanför Flen, som han drev själv sommaren efter studenten.

När Sörmlandsbygden pratar med honom är det veckan innan finalen och Jonathan är tillbaka på sin gamla skola, Rinmangymnasiet i Eskilstuna, för ett gästspel. Under förmiddagen har han pratat med eleverna på restaurangprogrammet för att inspirera och locka dem till yrket, och nu ska han öva på det första tävlingsmomentet med eleverna som publik. Huvudingredienserna är hälleflundra och kungskrabba.

– Det var inte något jag hade gissat på, många trodde det skulle bli kyckling. Kungskrabba är inte något som jag har ätit mycket själv innan så det är en utmaning. Det blev bara att ta hem, testa och smaka.

– Jag hade funderingar på vad jag skulle göra om det blev fisk, men kungskrabban tar mer smak än om det bara hade varit fisk. Så det gäller att balansera smakerna på bästa sätt.

Som den kålkille Jonathan är har han valt att servera fisken och krabban med röd curry och variationer på kål. Här återfinns både glaserad spetskål och picklad kålrabbi, två sorters kål som fanns med i den rätt som tog honom från semifinal till den stora finalen där han ska laga två rätter. Huvudingrediensen i den andra är rådjurssadel.

På Rinmanskolan gör Jonathan klart de sista förberedelserna. Tejpar upp körschemat på väggen och startar klockan som står på två och en halv timme.

– Den största utmaningen är att sätta timingen. Vi har fem timmar på oss totalt i finalen så nu lagar jag den här rätten på två och en halv timme. Under finalen ska den vara klar efter fyra timmar och en kvart. Då lagar jag båda rätterna samtidigt.

FAKTA Svenskt mästerskap i matlagning
Åtta kockar tävlar om titeln Årets kock 2016. 114 kockar sökte till tävlingen. På fem timmar ska de skapa två rätter. I den ena är huvudingredienserna hälleflundra och kungskrabba, i den andra rådjurssadel. Julitasonen Tommy Myllymäki vann Årets kock 2007.

Eva-Lotta Eriksson