Hans maskin gör nytta i Zambia

Fredrik Malmberg i Vingåker har sålt sin första pelletsanläggning till Afrika. Han tror på ett utökat samarbete. Foto: Karina Frölund/Arkivbild
Textstorlek:

​Nu har har han sålt den första pelletsanläggningen till Zambia i Afrika. Fredrik Malmberg i Vingåker ser fram mot fler affärer i den världsdelen.

– Det är två svenska killar som med företaget Emerging Cooking Solutions, ECS, satsar på småskalig pelletsproduktion där nere. De har redan etablerat sig, men deras tidigare maskin brann ner, säger Fredrik Malmberg.

Han tar fram pelletsmaskiner i företaget Läppe Energiteknik och har redan skickat en anläggning med flygfrakt till Zambia.

– Det är en liten anläggning som gör 40 kilo i timmen. Den drar inte så mycket ström, 16 ampere. Just strömförsörjningen kan annars vara ett problem där.

Zambia är ett av jordens fattigaste länder, med bristfällig infrastruktur. Vägarna är bitvis obefintliga och strömförsörjningen nyckfull.

80 procent av familjerna i landet lagar mat över öppen eld. Ofta används kol, vilket är ett mycket oekonomiskt sätt att elda, det bidrar till skövlingen av skog och energibortfallet är högt under tillverkningsprocessen. Dessutom bildas en hel del giftig rök, som kan orsaka lungemfysem och cancer.

Företaget ECS prövar sig fram genom att göra pellets av skräpskog eller överbliven biomassa som sågspån, skal av olika nötter, blast av cellulosa och så vidare.

– Jag har också experimenterat med olika material, både gräs och gödsel. Här i Sverige måste man ha en tork eftersom materialet inte får vara för fuktigt, men ECS räknar med att kunna lufttorka biomassan.

Studenterna Matilda Johnsson och Hanna Boman vid Företagsekonomiska Institutionen vid Uppsala Universitet har skrivit sin C-uppsats om ECS uppfinningsrikedom för att de allra fattigaste ska få en hälsosammare matlagningssituation.

Företaget har tillsammans med Philips tagit fram en spis som kan eldas med pellets, vilket ger en renare och mindre rökig matlagningsmiljö. Koldioxidutsläppet per familj minskas med fem ton varje år genom att byta från träkol till pellets.

Studenterna berättar om Bernadette, en typisk återförsäljare. Hon har en liten kiosk i St Anthony, där hon säljer tomat, lök, träkol samt ECS produkter. Återförsäljarna finns nära konsumenterna i slummen.

– Det är spännande att möta branschen i en annan världsdel. Det känna bra att killarna är etablerade. De kan landet och lagarna. Om det blir aktuellt med fler maskiner på andra ställen i Zambia är tanken att de ska bli återförsäljare, säger Fredrik Malmberg.

Det amerikanska teknikmagasinet Mashable har utsett den pelletseldade spisen till en av tio innovationer som förbättrade världen 2013. Och den nordiska tidningen Bioenergi stöttade ECS med en julgåva som ska användas för att sänka inköpspriset på energieffektiva pelletsspisar i Zambia.

– Jag ska åka till Zambia i mars för att se med egna ögon hur det fungerar. Jag har aldrig varit i Afrika. Jag tror att det finns möjligheter att utveckla pelletsidéer när man ser förutsättningarna på plats.

Karina Frölund