SM-guld till Eskilstuna

Textstorlek:

Sörmland fick nya Sverigemästare när Eskilstuna HIF vann SM i rullstolsinnebandy på hemmaplan i helgen. ”Det är jättetoppenkul, och att vi var på hemmaplan är ett plus i kanten”, säger coachen Carina ”Cia” Andersson.

– Det verkar vara vart tredje år som vi tar guld. 2010 vann vi Sverigeserien första gången, 2013 tog vi vårt första SM-guld och nu 2016 tog vi guld igen, säger Carina ”Cia” Andersson.

För tre år sedan blev klubben historiska när de vann den första officiella SM-tävlingen för rullstolsinnebandy. 2014 och 2015 tog de sig till final, men fick nöja sig med en silverplats bägge åren.

I helgen var det dock dags för revansch, och på hemmaplanen dessutom. Från fredag till söndag spelades kvalmatcher och final i Sporthallen i Eskilstuna.

– Det var tufft motstånd i år och jämt i toppstriden.

Själv började hon spela i laget ”för många år sedan”, men omkring år 2006 lade hon klubban åt sidan för att istället coacha laget.

Hade ni någon speciell taktik inför helgens spel?

– Att spela snabbt och inte låta de andra ta hand om bollen, utan att äga spelet hela matchen. Och det lyckades vi med. Vi spelade bra och tappade inte fokus någon gång.

Med de två SM-guld och två silvermedaljer klubben har undrar man såklart vad framgångskonceptet är.

– Vi har ett lag som är ofantligt snabba, starka och med målinriktade spelare. Det i kombination med bra rullstolsteknik och klubbteknik. Och så känner spelarna varandra bra, de har spelat ihop i många år.

Det är inga större skillnader mellan rullstolsinnebandy och vanlig springbandy, som Cia kallar det. Förut det uppenbara med spelare i rullstol och några tilläggsregler för ett smidigt spel.

– Det är som vanlig springbandy, man tacklas, stångas och bökar på plan. Men det gnäller mer med hjul och två rullstolar smäller mer än två axlar.

Spelarna använder sig av speciella sportstolar med snedställda hjul som gör det lättare att svänga och svårare att välta. Dessutom sitter spelarna fast i stolarna, så att de inte far i väg på planen om de välter.

– En del har specialbyggda stolar efter den egna kroppsformen, då har man precisa mått och vinklar. En specialtillverkad rullstol kan kosta omkring 50 000 kronor.

Eva-Lotta Eriksson