Rondelltätt i Sörmland

I Sörmland finns fler cirkulationsplatser än i de flesta andra län. Polisen menar att det är säkert och i Katrineholm, Flen, Nyköping, Gnesta och Trosa smyckar konstnärer gärna ut rondellerna, mer eller mindre legalt.
Textstorlek:

​Eskilstuna har flest rondeller i Sverige i förhållande till antalet invånare. I Strängnäs har bygget av rondell nummer 17 just börjat. Och i Gnesta invigdes för ett par veckor sedan rondellen på Östra Storgatan.

– Rondeller, eller cirkulationsplatser som man ska säga, är överlägset säkrast och bäst för framkomligheten, säger Göran Svensson, chef för stadsmiljöenheten i Strängnäs och fortsätter:

– Problemet är väl snarare att många trafikanter fortfarande inte kan köra korrekt i en cirkulationsplats. Trafiken ska flyta genom en cirkulationsplats inte stoppa upp trafiken.

I hela Sverige har man under de senaste åren prioriterat byggandet av rondeller. En av de viktigaste anledningarna är att minska olycksrisken, enligt Vägverket. I Sörmland byggs det i snitt två rondeller i varje tätort per år, dessa projekt leds av respektive kommun. Dessutom har Vägverket byggt mellan 20 och 25 rondeller i länet under de sista åren.

Eskilstuna har i särklass flest rondeller. Statistik från Statistiska centralbyrån, SCB, visar att det finns 59 rondeller, betydligt fler än i Stockholm.

I Gnesta invigdes i veckan Sörmlands senaste rondell.

– Den var efterlängtad, säger Patrik Nissen som är samhällsbyggnadschef i Gnesta. Det har varit bökigt att komma till och från butiker och parkeringen längs Östra Storgatan och jag är säker på att rondellen gör det enklare.

Den nya rondellen har också fått en utsmyckning, av den norsk/danske konstnären Arild Rördal, under namnet ”Cyklisk Gnytlistum på plats”.

Första spadtaget för Strängnäs 17:e rondell togs sent på hösten 2015. Liksom i några andra kommuner låter Strängnäs sina locka företag sponsra rondellerna. Några uppseendeväckande rondellhundar är det dock inte frågan om. I stället handlar det om harmlösa logotyper.

Katrineholms kommun har dock tagit steget fullt ut och låtit smycka ut sina cirkulationsplatser med till exempel blåklockor. 2012 röstades också denna rondell fram till den snyggast utsmyckade i Sverige. Fulast blev Rosvallarondellen i Nyköping.

Men långtifrån all utsmyckning av rondeller har mottagits positivt i Katrineholm. 2009 gjordes en så kallad konstattack vid ”soptippsrondellen”. De tre pilarna som placerats i rondellen, med texten ”För att Katrineholm känns som en riktig fullträff” skulle med ironins hjälp utmana kulturetablissemanget. Mottagandet blev blandat, både uppretade och glada medborgare.

I Flen följer man den ”snällare” linjen och kommunen har till exempel i rondellen till Malmköping givit plats åt en soldat för att påminna om historien.

Rondellhundar är annars det fenomen som väckt störst uppmärksamhet. Företeelsen uppstod under första halvåret 2006 i Linköping efter det att konstverket Cirkulation II av Stina Opitz vandaliserats. En anonym handgjord rondellhund placerades ut efter vandalen och därefter fylldes allt fler rondeller med hundar av anonyma ”konstnärer”. Året efter, 2007, kom så den mest omtalade rondellhunden av konstnären Lars Vilks. Och resten vet vi ju…

Lena Magnergård