Nya grepp ska få fler att läsa teknik

Att välja gymnasieutbildning kan kännas som rena cirkusen. Eskilstuna stadsmuseum har en utställning som manar till eftertanke. Foto: Karina Frölund
Textstorlek:

”Det kommer att gå åt pipan om inget sker”, säger Gösta Reinl, vd för Eskilstuna Fabriksförening. Han anser att alltför få läser matte, teknik och naturvetenskapliga program på gymnasiet.

För att få medarbetare till industrin jobbar Fabriksföreningen på olika sätt redan i förskolan och grundskolan i Eskilstuna för att väcka teknikintresset.

– Många äldre förknippar industrin med meningslöst tempoarbete i en skitig håla, men idag handlar det om tekniskt intressant arbete med digital teknik, säger Gösta Reinl.

Tillsammans med skolförvaltningen har Fabriksföreningen tagit initiativ till utställningen ”Jobbcirkus” på Eskilstuna stadsmuseum.

– Vi vill stödja och inspirera fler att välja teknikprogram, men framförallt handlar den här utställningen om att eleverna ska välja rätt program. Ett som passar dem, säger Gösta Reinl.

Redan i entrén till utställningen får man fundera över vilka val man ska göra. Vilken dörr ska man välja när man går in? Den som de flesta väljer, den som ser roligast ut eller den som kräver mer engagemang.

Jobbcirkus ska ge en tankeställare till elever på högstadiet. Den ska väcka funderingar om vad man vill göra i framtiden, vad som krävs och hur utsikterna att få jobb ser ut. Här finns överraskningar, mentometerknappar, diskussionsämnen och statistik, serverat i glada färger.

– Det är en missmatch på arbetsmarknaden. Många utbildar till yrken där det knappt finns jobb, medan vissa branscher har svårt att hitta arbetskraft, säger Frida Alfthan, produktionsledare för ”Jobbcirkus”.

Det är inte lätt att välja rätt, men enligt SCB:s prognos för olika yrken 2035 väntas efterfrågan för yrken med pedagogisk examen att öka. Det förväntas bli brist på bland annat utbildade lärare, fritidspedagoger, sjuksköterskor, barnmorskor och biomedicinska analytiker.

Inom teknikområdet är det gymnasieingenjörer och industriutbildade som behövs, medan det ser ut att bli överskott på eftergymnasialt utbildade inom det samhällsvetenskapliga området framförallt inom journalistik- och medievetenskap.

FAKTA: De vanligaste jobben i Sörmland
– Vård och omsorg, sociala tjänster: 25 procent
– Försäljning, hotell, restaurang och service: 18 procent
– Tillverkning, drift och underhåll: 15 procent
– Ekonomin, administration, kultur och media: 12 procent
– Utbildning: 8 procent
– Bygg och anläggning: 8 procent
– Transport: 7 procent
– Data, teknik och naturvetenskap: 6 procent
– Jordbruk, skogsbruk och fiske: 2 procent
Källa: Statistiska Centralbyrån, SCB / Arbetsförmedlingen

Karina Frölund