Med Vasaloppet som mål

Textstorlek:

​– Jag skulle bara åka Vasaloppet en gång var det tänkt. Nu blir det mitt 17:e, säger Benny Karlsson, en av medlemmarna i Broby skidor som förbereder sig för årets Vasalopp.

– Några är här varje dag, andra en gång i veckan, även om man borde vara här i alla fall tre fyra gånger i veckan, skrattar Anders Dahlqvist, ordförande i Vasaloppsföreningen.

Solen värmer lätt och gnistrar i snön. Termometern visar på tolv minusgrader. Lite väl kallt tycker medlemmarna i Broby GOIFs skidsektion som har tagit sig till spåren vid Jättrops golfbana utanför Katrineholm.

– Det var minus 15 när jag började, säger Lars-Erik Moberg.

– Det tar fem kilometer innan man blir varm och får upp cirkulationen. Det hjälper inte att bara fötterna rör sig, säger Bosse Nygren.

Bortsett från kylan är det perfekt längdskidåkningsväder. Sådant väder önskar de till den 6 mars, bara några grader varmare.

– Vi har ungefär 50 stycken som åker något av Vasaloppen, berättar Anders Dahlqvist.

Nu när snön ligger vit på marken kan de ta sig ut i spåren på riktigt, men träningen börjar tidigare än så.

– Hela hösten går ut på att åka rullskridskor, säger Bosse Nyberg.

Även om det är ett bra komplement är det inte samma sak som riktiga skidor.

– Man har alltid bra fäste, säger Benny Karlsson.

– Ja, med rullskridskor går det alltid lätt, och sedan när man kommer ut på snö tänker man ”oj” och det blir ett väldans motstånd, säger Peter Hugsén.

Till skillnad från asfalt så har snö olika karaktär. Därför behöver man ha koll på vallan för att få bästa möjliga glid.

– Valla är ett helt eget kapitel, det är väldigt viktigt, säger Juha Laukanen och berättar om hysterin kvällen innan Vasaloppsstarten.

– Man vill testa in i det sista för att vara säker på att ha rätt valla. Sedan börjar det snöa och då är det bara tillbaka in i bon, ta bort och börja om igen, säger han.

Sedan ska de upp klockan tre på morgonen för att äta frukost innan det är dags att bege sig till startplatsen.

– Det är en lång dag Vasaloppsdagen, säger Anders Dahlqvist.

Och nerverna finns med, framför allt innan start. Även om det är något annat som finns i Juha Laukkanens tankar precis innan start.

– Jag hoppas att grejerna håller. Det är ofta stavar går sönder, och går en stav på rakan tappar man massor av tid innan man får en ny i backen.

Vad det är som lockar med att åka nio mil på skidor i kallt väder är inte helt lätt för dem att svara på.

– När man passerar den där portalen, säger Juha Laukkanen med något drömskt i rösten.

– Men portalen i sig är inte speciell. Jag har provat att åka de sista 100 metrarna på sommaren, och det var ingenting. Man måste ha gjort de där 89,9 kilometrarna innan, säger Anders Dahlqvist.