Iskonster för alla

Textstorlek:

​”Blicka framåt”, uppmanar Moa Bodén. Det gäller att koll på såväl hållning som fötter på den hala isen för dem som är med och provar på konståkning i Gnesta ishall.

Skridskobladen skär över den blanka isen. Kanske är det framtidens konståkningsproffs som tar några av sina första staplande steg just nu.

– Först kör vi grunderna, åker lite framåt och bakåt, övar på att hålla raka armar och rak blick, hållningen. Sedan kan man börja med enkla saker när man lärt sig tekniken, säger Moa Martinsson som tränar konståkningsgrupperna inom Gnesta IK tillsammans med Moa Bodén.

– Som helt nybörjare är det såklart svårt, men det beror på hur mycket skridskovana man har sedan tidigare. Sedan är det en fråga om inställning och hur mycket man tränar, hur mycket tid man lägger ner.

Moa och Moa visar rörelser och övningar och barnen härmar. Armarna ut, blicken framåt, och sedan gäller det att hålla koll på fötterna.

En av dem som är med är Majken Engström. Fast hon är ingen riktig nybörjare, det är i alla fall inte första gången som hon åker konståkning.

– Jag började i höstas, säger hon.

– Jag har alltid velat börja, det ser så fint ut när de gör konsterna.

Själv börjar hon få snits på hur man ska göra. Det är inte helt lätt, men roligt, tycker hon. Allra roligast är flygskären.

– Innan åker man snabbt och sedan kör man framåt och sticker ut benet i luften, förklarar Majken.

Fast konståkning är inte för alla. Tindra Österberg håller på att snöra av sig skridskorna.

– Det var inte roligt. Jag ramlade en massa gånger och fick skavsår, förklarar hon.

Det var första gången hon provade på konståkning.

– Jag tyckte det såg kul ut när jag såg de andra göra det.

Hon hann ändå prova på att göra piruetter, åka köttbulle och stanna. Och isen lockar igen, även om det är utan konster den här gången.

– Jag vill bara åka skridskor, säger hon.

Under tiden har konståkarna fått förstärkning. Matilda Aspgren har hållit på med konståkning i mer än halva sitt liv.

– Jag har hållit på i fem eller sex år, jag kommer inte ihåg exakt, säger hon och det glittrar till lite i ögonen när hon pratar om sporten.

– Det är något som gör det jättekul.

Vad kan hon inte riktigt sätta fingret på, men att träna piruetter och hopp är favoriterna.

– Och när jag klarar det blir jag liksom ”Yes, jag klarade det!”, och blir extra glad.

Moa Martinsson tycker också om konståkningen.

– Det är en allsidig sport där man tränar hela kroppen. Samtidigt är det väldigt roligt, och inte så vanligt. Det är kul om vi kan få andra intresserade också, säger hon.

Matilda har i alla fall fastnat för sporten.

– Jag vill fortsätta typ hela livet, säger hon.