Nya lagar vid årsskiftet

Snart blir det förbjudet att åka runt i bilar som ser ut som polisbilar. Foto: Arkivbild/Eva-Lotta Eriksson
Textstorlek:

​Att åka omkring i en bil som ser ut som en polisbil, men inte alls är en sådan, kommer inte vara tillåtet efter nyår. Däremot ska det bli lättare för små och medelstora företag att ge anbud vid offentliga upphandlingar. Det är några av 2016 års nya regler.

Från och med nyårsdagen är det förbjudet att köra omkring i en ”låtsaspolisbil”. Tidigare har det varit fritt fram att köra runt i en kopia. Först när någon har utgett sig för att vara polis, genom att exempelvis dirigera trafiken eller ge sken av att vara under utryckning, kunde ett brott med rubriceringen ”föregivande av allmän ställning” bli aktuell.

– Vi vill täppa till den här luckan som gör att man i dag kan köra omkring i fordon som kan förväxlas med utryckningsfordon eller polisbil, säger justitieminister Morgan Johansson.

Upphandlingsreglerna förändras också nästa år. I första hand är det för att göra en EU-anpassning, men jurister menar också att lagen förenklar för mindre företag att vara med i större offentliga anbudsförfaranden. De nya upphandlingsreglerna ska bli tydligare med när upphandlare kan ställa speciella miljömässiga och sociala krav.

Den 1 januari 2016 träder lagen om elektronisk personalliggare i byggbranschen i kraft. Enligt den nya lagen ska byggherren anmäla till Skatteverket att byggverksamhet ska starta. Skatteverket har sedan möjlighet att göra oannonserade arbetsplatsbesök för att kontrollera personalliggaren.

2016 införs också särskilda regler för nyanlända elever. Deras kunskaper ska bedömas, och utifrån det placeras de i lämplig årskurs, senast två månader från det att de har tagits emot i skolväsendet.

En nyanländ elev som inte kan svenska än ska delvis få undervisas i förberedelseklass i maximalt två år.

Lena Magnergård