Destillatör med smak för det goda

Malin Edman Brogarth driver Gnesta bränneri sedan sju år tillbaka. Foto: Eva-Lotta Eriksson
Textstorlek:

​Malin Edman Brogarth beskriver sig själv som en kunskapstörstare inom alla livsnjutarämnen, men att det blev hon som driver Gnesta bränneri handlade mer om en slump.

Destilleriet startade som ett fritidsprojekt för Malins föräldrar och hennes farbror som saknade en ren och fin vodka att ha som bas i brännvin. Men projektet tog längre tid än vad de hade räknat med.

– Det tog ungefär sju år bara att föra in brännaren från Tyskland, säger Malin.

Då hade en stor del av engagemanget svalnat och istället för att fortsätta själva frågade de barnen i styrelsen om någon av dem var intresserade att ta över företaget.

– Det är inte många 23-åringar som får en sådan chans, så det kunde jag inte tacka nej till.

Hon är inte utbildad inom området, men kommer från en familj med stort gastronomiskt intresse.

– Vi har alltid uppskattat livets goda ting och att njuta av mat och dryck. Jag har två syskon som är utbildade kockar.

Själv flyttade Malin till Paris som 19-åring. Hon fick jobb som servitris på en cocktailklubb, fascinerades bartendrarnas jobb och bad dem lära henne.

– Tiden i Paris öppnade mina ögon för olika spritsorter: spirits, vin och öl.

Efter fyra år utomlands kom hon tillbaka till Sverige.

– Jag tänkte att jag bara skulle vara med och kicka igång verksamheten och få den flytande, sedan skulle någon annan styrelsemedlem vara intresserad av att ta över. Men det här blev mitt skötebarn.

Då förstod hon inte vidden av vad hon gav sig in på.

– Jag var lite dum och naiv, som man är när man är 23. Jag insåg inte hur många problem och komplikationen jag skulle stöta på.

Och tur var kanske det, annars skulle hon aldrig startat resan.

– Det är ett traditionellt hantverk. Jag har lärt mig genom att smaka.

Att ta fram vodkan, den som används som bas i alla andra produkter, tog ett år. Trots att det bara handlar om tre ingredienser, vete, vatten och jäst, är det mycket som påverkar smaken.

– Först gällde det att testa sädesslag och vilka olika delar av sädesslaget som skulle användas. Sedan hur många gånger det skulle destilleras och filtreras.

Malin pratar om huvud som är den första droppen vid destilleringen, hjärta som är det ultimata etanolen och svansens biprodukter som exempelvis finkel.

– Det är jag som destillatör som väljer ut vad som ska användas och hur mycket av varje del.

Varje arbetsdag startar hon genom att smaka på sina produkter.

– Det finns de som reagerar på att jag dricker klockan sju på morgonen, men jag dricker inte, jag smakar.

Produkterna måste smaka likadant som för tre eller fem år sedan. Är Malin förkyld är det kört. Då får hon jobba administrativt den dagen.

Smaklökarna och smaksinnet är hennes viktigaste redskap.

– De fortsätter utvecklas hela tiden, jag är inte fullärd utan hittar fortfarande olika nyanser.

Att lära sig nya saker har alltid varit en drivkraft för Malin. Nu kompletterar hon sin utbildning genom att läsa fysik, biologi och kemi på delfart. Samtidigt drömmer hon om att utbilda sig till sommelier, men tiden räcker inte riktigt till. Istället har hon fått lära sig att inte jobba för mycket.

– Jag tycker det är så roligt och blir lätt uppslukad.

På julafton får brännvinet ett eget glas på familjen Edmans julbord.

– Men den bites av under hela middagen. Man ska bita av.

Traditionen med att svepa brännvinet berättar Malin beror på att det helt enkelt inte smakade gott förr.

– Man började krydda brännvinet för att dölja den dåliga smaken, säger Malin.

– Men har man en bra produkt ska man passa på att njuta.

Hos familjen Edman serveras den dessutom rumstempererad.

– Temperaturen gör väldigt stor skillnad. Det är som när man biter i en kall tomat, då smakar den ingenting, men är den solvarm eller ljummen exploderar smakerna. Det är samma sak med alkohol. Kyla dämpar och döljer smaken.

FAKTA Malin Edman Brogarth
Ålder: Fyller 30 år den 10 december.
Familj: Man och två barn, Noah, 5 år, och Jacob, 2 år.
Har tidigare bott: Frankrike, Nordirland och Australien.
Intressen: Resa, äta och dricka.
Favoritkanaler på tv: National Geographic och History channel.
Gör för att koppla av: Tittar på film.