Bella har ett liv efter jul

Textstorlek:

​Bella är entusiastisk. Hon sitter fint för en bit hårt bröd men kastar sig sedan fram för att äta upp kattens mat. ”Bella är som en hundvalp. Hon vill ha uppmärksamhet hela tiden”, säger Jenny Rosell.

Hon och Robert Gustafsson i Nystugan utanför Stigtomta har haft grisen inne i huset i snart två månader.

– Det började med en tragedi. Suggan hade ihjäl alla hennes syskon. Bella var den enda som överlevde, berättar Jenny.

Paret tog in henne i huset, lät henne sova i sacosäcken och matade med nappflaska.

– Hon var oerhört gullig i början och hon är väldigt sällskaplig. Hon är där vi är hela tiden, säger Jenny.

Hon och Robert har lantbruk med dikor, lamm och grisar. De är vana att ha djur hemma i huset, men det brukar inte handla om så lång tid.

– Det händer rätt ofta att vi får ta in ett lamm några dagar när det blir fel vid lamningen. Vi har till och med haft någon kalv inne, berättar hon.

– När de ska matas ofta är det enklare än att gå ut till lagården varje gång, säger Robert.

Bella låter hela tiden när hon far runt i köket. Sedan några dagar har hon fått sällskap av en annan liten gris.

– Mini. Han växer inte som han ska. Grisar äter på samma spene varje gång, och den funkade tydligen inte bra, för han har inte fått i sig tillräckligt med mat, säger Robert.

Mini är betydligt mer försynt än Bella.

– Sedan Mini flyttat in har Bella blivit mycket mer präglad på honom. Hon är mer påstridig och hon vill vara där han är hela tiden, säger Jenny.

– Dessutom börjar det lukta gris härinne. Nu ska vi snart försöka få ut henne och Mini till lagården. Vi ska se om de kan dela bås.

När Jenny och Robert går ut följer Bella med. På vägen till lagården bökar hon lite med trynet i leran. Men när de kommer upp till de andra grisarna ser hon ut som en riktig stadsgris. Hon är ren och rosa, medan de andra har mörkare färg och lera lite överallt.

– Om vi bygger ut huset någon gång ska vi nog göra ett grovkök där djuren kan bo när det behövs. Det skulle vara smidigt och antagligen ganska bra för huset, det sliter att ha djur hemma, även om det bara är ibland, säger Robert.