Svårt att hitta bostäder för nyanlända

Eskilstuna tar inte emot fler flyktingar om inte fler kommuner hjälper till, och kommunledningen vill inte att det beviljas några bygglov för tillfälliga bostadslösningar. Foto: Lena Magnergård
Textstorlek:

​Nu är det svårt att hitta bostäder till nyanlända även i Sörmland. På länsstyrelsen, som har det övergripande ansvaret, säger man att det i princip är fullt i samtliga kommuner.
– Möjligen går det att få tag på några bostäder i Vingåker, men jag är tveksam, säger Lucie Riad som är integrationshandläggare på länsstyrelsen.

Kommunerna i Sörmland flaggar upp för att efterfrågan på bostäder är större än tillgången.

– Vi har haft möjlighet att möta efterfrågan men nu är det kärvt. Det kan vara frågan om ett tusental människor och det är mer än vad vi kan möta. Tidigare har Vingåker och Flen haft tillgång på bostäder men det är slut. Det sägs att det kanske finns något på landsbygden i Vingåker men jag är tveksam, säger Lucie Riad.

Vad händer då?

– Det handlar ju ytterst om politiska beslut. Kanske kan man sätta upp baracker men just nu känner jag inte till några sådana planer.

Snarare drar politikerna i handbromsen. Eskilstunas majoritet meddelade i tisdags att de inte vill ta emot fler flyktingar om inte staten ger rätt ekonomiska förutsättningar och om inte fler kommuner hjälper till. Majoriteten är överens om att inte ge bygglov till några tillfälliga anläggningsboenden.

– Inom bostadsområdet är det förstås problem. Annars uppfattar jag det som att det är inom socialtjänstens område som de verkligt stora utmaningarna finns. Det råder enorm brist på socionomer. Den ökande anströmningen av ensamkommande flyktingbarn har gjort att det går åt stora resurser inom detta område, säger Lucie Riad.

Hon menar att det inte bara är personalbrist utan det råder också brist när det gäller mottagandet av dessa barn. Det finns inte tillräckligt med familjehem. Skolan belastas också hårt eftersom hälften av de nyanlända är barn.

Planeringen är inte heller helt enkel eftersom nyanlända själva har rätt att välja vilken kommun de vill komma till och ofta väljer de kommuner som de känner till, kanske har den nyanlända har familj eller någon bekant där. Detta innebär i sin tur stor belastning på kommuner som redan har många nyanlända.

Om du vore nyanländ och kom till Sörmland, vilken kommun skulle du söka dig till?

– Bra fråga, men den är inte helt enkel. Det finns ju kommuner som Eskilstuna, Katrineholm, Vingåker och Flen som har en lång tradition av att ta emot nyanlända och som gör det väldigt bra. Så på så sätt kan man säga att det kanske är enklast att välja en av dessa kommuner. Men vill man snabbt ha ett arbeta och komma in i samhället tror jag till exempel inte att man skulle välja Eskilstuna, där arbetslösheten redan är stor, utan snarare ta en kommun med ett historiskt litet mottagande, till exempel Trosa kommun. Trosa vill gärna ta emot ”sin” kvot men mycket få söker sig faktiskt dit.

Lena Magnergård