Satsa på mobilfritt

Textstorlek:

Om jag har glömt min mobil när jag åker mot jobbet, så vänder jag alltid om och hämtar den. Mobilen är som en del av mig och mitt liv som jag saknar om den inte är där. När jag ser mig omkring bland vänner och bekanta så skiljer sig nog inte mitt förhållande med min mobil nämnvärt mot andras. Mobilen är var kvinnas och mans ägodel idag och de flesta använder sin smartphone på många andra sätt än att bara ringa med. Den är en liten fantastisk dator som kan hjälpa oss med det mesta.

När jag och min man för två år sedan åkte på semester bestämde vi oss för att ha mobilerna avstängda dagtid. På kvällarna checkade vi om någon familjemedlem händelsevis försökt komma i kontakt med oss av något viktig skäl. När vi utan våra mobiler åt middag på hotellet, slogs vi av att andra par inte pratade med varandra. De satt och tittade ner i sina mobiler. Det blev så tydligt när vi själva avstod den lilla tingesten. Det känns lite sorgligt faktiskt, att vi väljer att umgås med en pryl istället för att se och lyssna på varandra.

När det för några veckor sedan blev dags för en ny semesterperiod bestämde jag mig för att lämna mobilen hemma. Jag kände mig totalt fri när vi gav oss iväg på den två veckor långa utlandsvistelsen. Det var en skön känsla att inte vara nåbar och inte lockas att titta på vare sig mail, Facebook eller Instagram. Inte heller saknade jag den och plötsligt insåg jag att mina tankar var mera närvarande och mer kreativa.

I en reklamsnutt på tv ses ett par komma in på ett mobilfritt party där en man samlar in deras mobiler i en glasskål. Så skulle jag önska att det gick till när vänner kommer hem till mig. Att jag skulle våga ställa fram den lilla mobilkorgen där de kan lägga sina smartphones och på nytt börja träna på att vara närvarande i tanken istället för att fingra på sina telefoner i ett kör. Frågan är hur det skulle tas emot?

Ett annat sätt att vara fullständigt närvarande och mer kreativ i tanken är att snickra. Jag har nämligen börjat en träslöjdskurs. Jag har länge närt en dröm om att skapa egna nyttiga saker till mitt hem, men först nu har jag gjort slag i saken. Det är så häftigt! Att i tanken designa en pryl och sen tillverka den själv eller med lite hjälp av de andra som finns där i slöjdsalen. Det är ett gäng män och en och annan kvinna, alla är mycket händiga och jag imponeras av deras snickerikunskaper. Just nu går all tankeverksamhet åt till att tillverka en kombinerad vedlår och bord i trä, glas och mässing. Mobilen existerar överhuvudtaget inte när jag befinner mig i min nya snickerivärld.

Kerstin Svenson/Radioproducent