Jonna körde ökenrallyt

Textstorlek:

​Med mindre än en vecka kvar till det prestigefyllda rallyt i Qatar voltade hon med bilen. Det var inget som stoppade Jonna Eson Brådhe. Väl på plats i Qatar vann hon till och med än delsträcka, trots att hon var yngst.

Nu gör SVT en dokumentär om rallybruden från Oxelösund som kommer att sändas nästa år.

Hon har rallylivet i blodet. Mormor Margot körde Monte Carlo-rallyt och mamma Liz deltog också i flera prestigefyllda tävlingar.

– Jag fick börja som kartläsare åt pappa, säger Jonna Eson Brådhe. Men tro inte att jag fick allt serverat. Min första rallybil sparade jag ihop till själv.

Idag är hon 21 år. men redan som 16-åring körde hon sin första sträcka. När hon deltog i SM gjorde hon det som enda kvinnliga deltagare. Nu siktar Jonna mot både VM och EM i rally.

Hon har just kommit hem från Cross Country Rally i Qatar. Där gjorde 18 kvinnor från jordens alla hörn mellan 18 och 35 år upp om pokalerna. Jonna vann inte tävlingen men hon vann en delsträcka.

– Vi var 85 tjejer från 39 länder som hade sökt in till tävlingen. Att jag över huvud taget skulle komma med och kvalificera mig kändes helt otroligt. Men så blev det, berättar Jonna och fortsätter:

– Tävlingen var både psykiskt och fysiskt väldigt påfrestande. Det fanns tillfällen när det var så mentalt pressat att jag inte riktigt trodde att jag skulle greja det. Men jag har lärt mig att inte ge upp och det fick jag falla tillbaka på när det blev riktigt tufft.

– Jag hade heller aldrig kört i ökensand tidigare och hettan var påtaglig hela tiden. Dessutom var inte min ordinarie kartläsare med utan tävlingsledningen utsåg kartläsare till oss varje dag och då var vi så klart varken intrimmade tillsammans och språkförbistringar uppstod lätt.

Men Jonna hittade en favorit bland kartläsarna, Rhianon Gelsomino, från Australien. De ”klickade” direkt och det var också Rhianon som Jonna hade vid sin sida när hon vann näst sista dagens delsträcka.

– Hon var fantastisk. Vi förstod varandra och vid ett tillfälle när vi hade stora sanddynor framför oss var jag tveksam till om vi skulle kunna köra över dem eller om vi var tvungna att köra runt dem. Då hoppade Rhianon helt sonika av och sprang iväg i sanden för att se om det var möjligt och vad som fanns bakom dem, berättar Jonna och skrattar.

Var det värmen eller sanden som var det tuffaste i öknen?

– Absolut sanden. Det går ju inte att stanna helt i sanden eftersom hjulen då kan gräva ner sig samtidigt är det ju opålitligt eftersom sanden är svårläst och jag inte hade någon erfarenhet av ökenrally tidigare. Men jag är enormt glad att jag klarade det.

När Jonna hade vunnit sin delsträcka fick hon, som en förmån, välja startposition dagen efter.

– Det handlade förstås om taktik. Eftersom värmen är påtaglig är det bra att starta tidigt på morgonen. Samtidigt kan det vara en fördel att ha några bilar framför sig, så man ser deras spår, eftersom det inte finns några vägar i öknen. Vi kom fram till att jag skulle välja startnummer fyra. Dessvärre lyckades jag redan efter femton minuter köra om de tre framförvarande bilarna så då låg jag ändå först vilket inte är så positivt.

Nu gick det bra och Jonna Eson Brådhe tog sig igenom hela rallyt i Qatar med fina delvinster. Men hon tycker det är skönt att vara hemma igen. Hösten brukar hon annars ägna åt att lägga upp kommande säsong, alltså 2016, och att jaga sponsorer.

– Jag tror tio mindre sponsorer passar bättre för min del än en stor. Jag har några sponsorer nu, men hoppas förstås på fler, säger hon.

Men än kan inte Jonna leva på rallykörningen. Det är en dyr sport med ett stort team av mekaniker och andra i bakgrunden. Som teamledare har hon mamma Liz Brådhe och även lillasyster Jill, som även hon vill börja köra rally, ingår. Och det var också Jill som satt med när Jonna voltade bilen dagarna innan Qatarrallyt.

– Jag har nog aldrig sett mamma så skärrad. Hon berättade att hennes ben aldrig varit så tunga som då när hon sprang fram till bilen. Men det gick bra. Jag fick ligga kvar på sjukhuset över natten men Jill klarade sig oskadd, som tur var, säger Jonna.

Och vad blir din nästa utmaning, Monte Carlo-rallyt, som din mormor?

– Nej, inte än. Det är för tidigt, men visst drömmer jag om det en dag.

Nu väntar ytterligare några timmar med SVT:s inspelningsteam. På lördag ska man filma i verkstaden med Jonna och mekanikerna. En 60 minuter lång dokumentär är inplanerad. Den kommer att sändas under 2016. Vem vet, kanske sätter det full fart på sponsorerna.