Exakta rörelser styr hästarna rätt

Textstorlek:

​Flera generationer och många olika sorters hästar tävlade i sportkörning vid Vilsta ridskola i Eskilstuna i söndags. Två av tre delmoment är nu genomförda. Nästa söndag är det dags för den tredje och avgörande maratonkörningen.

Det var 60 starter i söndagens dressyr och precisionskörning. Fjordhästar, shetlandsponnies, kallblod och halvblod visade hur snyggt och exakt de kunde göra de olika tävlingsmomenten.

– Det här är som fälttävlan för ridhästar. Tre delmoment, men där ridhästar har dressyr, hoppning och terräng har vi inom sportkörningen dressyr, precision och maraton, berättar Klara Nyberg i Eskilstunaortens ryttarförening.

Hon är med i föreningens körkommitté, och har en shetlandsponny som hon kör, men under tävlingsdagen är hon funktionär och tar emot alla ekipage för en kontroll innan start.

– Det är sällan körtävlingar så här års, men intresset var stort, säger hon.

Förutom från Sörmland kommer deltagarna från Stockholm, Östergötland, Västmanland och Uppland.

– Det är skitkul att köra, säger Caroline Ohlsson från Sala.

Hon kör par, två shetlandsponnyer samtidigt, Dux och Rabalder. De har blingiga pannband, flätor och blinkers vid sidan om ögonen.

– Det är ett roligt sätt att kunna använda små hästar trots att man är vuxen. Dessutom är alla som håller på med sportkörning trevliga, så det kul att träffas på olika tävlingar, säger hon.

För att enkelt kunna hantera en tävling så här års har ryttarföreningen i Eskilstuna delat upp tävlingsgrenarna. I söndags var det dressyrkörning i ridhuset och sedan precision mellan konerna utomhus.

– Men deltagarna kan välja hur de anmäler sig, det beror ju på om de ska kvala till större tävlingar eller kanske öva en ung häst i en speciell gren, förklarar Lida Sjödin i föreningen.

Hon är groom åt sin man Johny Sjödin, som kör hästen Hot Lips. Under dressyr och precision sitter groomen still bak i vagnen men när det är dags för maraton är det groomen som har koll på alla tider och vägleder kusken till rätt tempo för att ekipaget ska slippa straffpoäng. Framför allt ska groomens hålla vagnen på rätt köl när det går undan. Med sin tyngd ska han eller hon se till att vagnen inte välter.

Ulrika Gindemo från Eklången kör sitt tyska halvblod Darius. Maken Marcus Gindemo är groom.

– Darius har fått att andra liv. Han var dressyrhäst men jag skolade om honom när han var 14 år för höfterna var dåliga. Körningen är skonsammare för hästen. Nu är han 20 år och håller än, berättar Ulrika Gindemo.

Även hon är aktiv i föreningens körkommitté och har vunnit DM flera gånger. Hon tävlar framgångsrikt och var nöjd efter dressyromgången.

Det mest fartfyllda tävlingsmomentet återstår. Nästa söndag är det full fart med häst och vagn på Vilsta när maratonkörningen genomförs den 29 november.

Karina Frölund