Vargtiken i Gnesta skjuten

På tisdagen sköts alfatiken vid Sjundareviret till döds. Polis och åklagare har nu inlett en förundersökning om misstanke till grovt jaktbrott.​
Textstorlek:

​Vargtiken i Sjundareviret utanför Gnesta är skjuten. En hundägare på promenad med tre hundar, varav en lös, uppfattade att den fritt springande hunden blev attackerad av varg. Då sköt han.

– Vi har redan en pågående förundersökning avseende misstänkta brott i området och nu läggs även denna händelse till i undersökningen, säger miljöåklagare Christer B Jarlås.

 

Den skjutna vargen är omhändertagen av statens veterinärmedicinska anstalt för obduktion och bland annat ska skottvinklarna fastställas. Viltförvaltare Arne Söderberg på Länsstyrelsen i Stockholm, som var en av Länstyrelsens personal på plats, bekräftar att det är alfatiken från Sjundarereviret som är skjuten.

Det var för drygt ett år sedan man observerade vargparet utanför Gnesta. De fick, i början av sommaren, en vargkull. Flera tamdjur har sedan dess rivits. Under midsommarhelgen attackerades och dödades 26 får vid Molstaberg gård utanför Gnesta och så sent som i förra veckan revs två får till döds vid samma gård. Vid båda tillfällena konstaterade Länsstyrelsen att det rörde sig om vargangrepp.

Hundföraren, som även har tamdjur, sägs alltid bära vapen med sig på sina promenader eftersom han vet att det finns ett vargrevir i närheten och i tisdags sköt han alltså vargen.

Först rubricerade Länsstyrelsens viltvårdare det som ett ”paragraf 28-fall”, vilket också stod på Länsstyrelsens hemsida, men nu säger Towe Hägg vid Stockholmspolisen att en förundersökning har inletts och att hundföraren är misstänkt för grovt jaktbrott.

Det sägs att polisen även har gjort husrannsakan och beslagtagit vapen, datorer och telefoner hos hundföraren, kan du bekräfta det?

– Jag vill varken bekräfta eller dementera, säger Towe Hägg. Det pågår en utredning och vi vill i dagsläget inte ge några kommentarer som skulle kunna försvåra den.

Anders Nilsson, jaktvårdskonsulent vid Jägarförbundet är förvånad över att ärendet utreds och säger:

– Vi blev helt tagna på sängen. Enligt Länsstyrelsen var allt i sin ordning och hundföraren hade uppträtt korrekt genom att först skjuta varningsskott innan han sköt det dödande skottet. Dessutom kontaktade han själv Länsstyrelsen, allt enligt regelboken. Men plötsligt inleds en förundersökning, det är ett märkligt agerande.

Miljöåklagare Christer B Jarlås säger dock att förundersökningen har pågått under en längre tid och att detta ärende nu läggs in i samma handlingar. Han vill inte kommentera om den aktuella hundägaren sedan tidigare finns i undersökningen.

Gudrun Haglund Eriksson, som är rovdjursansvarig i fåravelsförbundet, är oroad över att en förundersökning har inletts och hon menar att paragraf 28 i jaktförordningen kan vara hotad.

– Paragraf 28, som i korthet säger att varg som går till angrepp får skjutas, är nödvändig. Risken är annars stor att vi, som tidigare, får en illegal vargjakt. Ska vi kunna bedriva svenskproducerad mat måste vi få skjuta varg som, liksom vargarna i Gnesta, är aggressiva mot tamdjur, säger hon. Jag är inte på något sätt emot att vargstammar etableras men blir de aggressiva mot tamdjur måste vi kunna få möjlighet att ta bort dem.

Den skjuta vargtiken efterlämnar flera valpar.

Camilla Wikenros, vid Skandinaviska vargforskningsprojektet, SKANDULF, är bekymrad men säger att valparna har hyfsat goda möjligheter att överleva.

– Vid fem månaders ålder har valparna slutat dia och övergått till köttdiet, vilket innebär att de har chans att klara sig om varghanen finns i dess närhet, säger hon.

I regel sägs varghanen lämnar boet under senvintern då han söker efter nya tikar att para sig med, men i det här fallet tror forskarna vid SKANDULF att hanen eventuellt väljer att stanna kvar en längre tid för att skydda sina valpar.