Stöd för flyktingar

David Wenngren arrangerar stödfestival i Eskilstuna.
Textstorlek:

Ebbot Lundberg, Kajsa Grytt och Christian Kjellvander spelar på Royal i Eskilstuna när den ideella musikföreningen Mint Edition arrangerar en fyra kvällar lång stödfestival med anledning av den pågående flyktingkatastrofen.

– Det känns som om Sverige vaknade till i början av september. Och vi ville göra något för att hjälpa till, säger David Wenngren i föreningen Mint Edition.

De har tidigare arrangerat några mindre spelningar. Planen, som snart sprack, var att det skulle bli endagsfestival.

– Vi hörde av oss till några band vi spelat med och några andra vi känner. De hörde av sig till några andra som hörde av sig till några fler och plötsligt blev det en fyra dagarsfestival istället.

Den börjar ikväll med musikern Viktor Furbacken och avslutas med Christian Kjellvander och sedan Loney Dear på söndag kväll.

David Wenngren säger att viljan att bidra och hjälpa till verkar vara på topp. Hotellen i Eskilstuna bjuder på övernattning för musikerna och studieförbunden står för lokalhyran.

– Även om jag jobbat dygnet runt i en månad för att få ihop allt på så kort tid har det gått bra och jag har fått mycket positiv respons, säger David.

Under festivalen kommer nätverket ”Ingen människa är illegal” att finnas på plats med bössor och saker till försäljning. Biljettintäckterna kommer oavkortat att gå till FN:s flyktingorgan UNHCR och artisterna spelar gratis.

– Om det kommer mycket folk så blir det faktiskt en hel del pengar, det skulle kännas bra, säger David.

Band och artister som spelar på stödfestivalen för UNHCR den 8-10 oktober på Royal.

Ebbot Lundberg, Kajsa Grytt, Loney Dear, Christian Kjellvander, Kristofer Åström, Nicolai Dunger, Taxi Taxi!, Alice Boman, Sumie, The Tarantula Waltz, Little Children, De Montevert, Simian Ghost, The Hanged Man, Small Feet, Midaircondo The Honeydrips, Jonas Lundqvist, The Deer Tracks, The Grand Opening, Cape Lion, Johan Hedberg, Side Effects, Victor Furbacken, Audio Fauna, Albert af Ekenstam och Barbarisms.

Karina Frölund