Skärpt säkerhet runt boenden

Huvudbyggnaden Sågarsvedets sommarkolloni brann ner till grunden medan byggnaden som inrymmer kök och matsal, i bakgrunden, klarade sig. Foto: Lena Magnergård
Textstorlek:

​Efter de många bränderna i tilltänkta och etablerade asylboende i landet har Migrationsverket beslutat att hemlighålla alla nya flyktingförläggningar. Huvudbyggnaden vid Sågarsvedets barnkolloni i Ärla utanför Eskilstuna totalförstördes i en misstänkt mordbrand natten till lördag.

Det som en gång var en idyll och ett sommarparadis för barn är nu lagt i aska. Sågarsvedets barnkolloni i Ärla utanför Eskilstuna var en av de byggnader som eventuellt skulle användas som tillfälligt asylboende.

Polisen har genomfört en teknisk undersökning av den nedbrunna sommarkolonin men har ännu inga svar på om branden var anlagd eller inte. Polis och åklagare arbetar utifrån teorin att branden är anlagd.

På grund av den senaste tidens bränder i planerade asylboenden har Migrationsverket och polisen beslutat att det inte ska vara möjligt att få ut en fullständig lista på adresser till asylboenden.

Detta för att öka säkerheten. Uppgifter om var flyktingförläggningar ska placeras kommer att finnas tillgängliga lokalt, än så länge.

Polisens presstalesman, Johan Levin, säger att polisen patrullerar runt planerade boenden i Sörmland liksom i andra län.

– Vi fokuserar framför allt på de akutboenden för flyktingar som ännu inte tagits i bruk, utan står tomma. Ofta ligger de lite avsides. Där det redan flyttat in människor finns det ofta personal på plats, säger han.

De styrande partierna i Eskilstuna har beslutat att sommarkolonin på Sågarsvedet ska byggas upp igen. Jimmy Jansson, S, menar att kostnaden inte behöver bli så hög. Politikerna hoppas att det lokala näringslivet ska vara med och finanisiera byggnaden.

Förhoppningen är att byggnaden ska stå klar redan till sommaren eftersom Sågarsvedet behövs till kolloverksamheten. Varje sommar brukar omkring 700 barn i Eskilstuna åka på kollo. Sågarsvedet var en av kommunens tre sommargårdar.

Lars Sjöstedt i Ärla arbetar som frivillig brandman. Sent på fredagskvällen ringde familjens telefon:

– Det var vid 23-tiden. Jag begav mig direkt till Sågarsvedet och brandröken var enorm. Själv blev jag placerad i skogen och min uppgift blev att se till att branden inte spred sig. Det är mycket skog i omgivningarna men också en del hus och gårdar.

Vad tänkte du, trodde du att branden var anlagd?

– Just i den situationen hinner man inte tänka. Men nu efteråt känns det förstås obehagligt om branden är anlagd och med sådana motiv som det spekuleras kring, säger Lars Sjöstedt.

Lena Magnegård 

Karina Frölund