Levererar nostalgi med kaxig attityd

Textstorlek:

​Det var 35 år sedan Ebba Grön och Dag Vag gjorde en oförglömlig spelning på Safirens scen i Katrineholm och ristade in sitt namn i den lokala musikhistorien med sina nernötta plektrum. Det var avsparken till en hel generations slamrande i olika källarlokaler. Ett jubileum som firades högljutt i lördags.

Ebba Grön fyllde Safiren med 1 000 skrikande fans en måndagkväll i oktober 1980. Det var lågan som tände väckelserörelsen. Efter det gick det inte att få tyst på ungdomarna. Det var fler än Tåström som var förbannade, som ville spela punk och som ville ha plats på scen.

I Katrineholm startade det ena bandet efter det andra. Föreningen DuD fixade spelningar, tog hit band och startade rockskola. V8:orna tystnade på torget när raggarna fick lämna över stafettpinnen till punkarna. Ut med Harpo och Jerry Williams och in med Clash och Sex Pistols.

– Ebbas spelning var ett ikoniskt ögonblick som satte fart på den nya vågen i Katrineholm, säger Rocco Gustavsson, som då var trummis i ett av punkbanden.

Han var med och arrangerade Rockholm i helgen. Det var andra gången som katrineholmarna passade på att fira sitt rebelliska förflutna. På scen avlöste herrarna varandra. Och ett band med tjejer, X-pants.

– Det var färre band med tjejer och det är svårt att få dem att ställa upp. När man frågar om de vill vara med, är de mer tveksamma, de vill att det ska låta bra. Många killar kör sin grej och skrattar åt det, säger Rocco.

Han är också med och arrangerar nästa veckas jubileum i Eskilstuna. På Lokomotivet ska 15-års jubileet av stora Blå firas. Den 31 oktober för 15 år sedan var det premiär, då spelade The Ark. Det blir andra takter och modernare toner när klubben ska hyllas med en rejäl fest på lördag.

– Blå startade ur ett behov. Istället för att gnälla om att det inte fanns några ställen vi gillade, startade vi något vi tyckte om. Det kom ur kraften att inte bara klaga utan faktiskt göra något själv, säger Rocco.

Under kvällen kommer det att spela en hel del lokala band. Finalen är det för kvällen återförenade depprockbandet Yvonne.

– Många band tog sina första stapplande steg på Blås scen. Dessutom har det spelat många bra band där genom åren. Det jag minns bäst och helst är Dee Dee Ramones spelning.

Han gjorde någon turné i Sverige och spelade i nästan tomma lokaler, men till Blå lockade han 800 personer.

– Wow, det är som på den gamla goda tiden, sa han efteråt, berättar Rocco.

Klubben höll på i fem år och hade återkommande DJs. En del av dem kommer på lördag. Rocco lockar med Tony Zoulias, Jocke Mol, JP, Mustonen & Lönnkrog, Åsa & Majsan och Gavelin.

– Det är ingen stor kvinnorepresentation här heller och det var väl tyvärr så det såg ut.

Karina Frölund