Låt inte mörkret vinna!

Textstorlek:

Som förutspåddes i förra veckans ledare nåddes en kompromissuppgörelse över blockgränsen kring flyktingkris och integration. På arbetsmarknadens område kom till exempel en utvidgning av RUT-avdraget som även ska omfatta trädgårdsarbete, IT-tjänster i hemmet och flyttjänst.

Detta är sannolikt bara början. Murarna in på arbetsmarknaden bör bli ännu lägre – för unga, nyanlända och långtidsarbetslösa.

Samma fredag som uppgörelsen offentliggjordes vajade flaggorna på halv stång i Trollhättan. Sverige var i chock efter att den kniv- och svärdbeväpnade 21-åringen selektivt stuckit ner sina offer på skolan Kronan. Den 22 oktober går till historien som en av de mest tragiska och blodiga dagarna i svensk fredstid.

Till de mest makabra omständigheterna hör inte bara mördarens utstyrsel och agerande, utan även det faktum att det fanns individer som på sociala medier hyllade attacken. Dessa mörka krafter jublar även när tilltänkta flyktingboenden sätts i brand runt om i Sverige. I skrivande stund har tio anläggningar eldhärjats. Till detta kommer Sverigedemokraternas märkliga åtgärd att publicera en karta med alla planerade flyktingboenden. SD-företrädarnas förklaringar klingar ihåliga och cyniska.

En förutsättning för bränderna och våldet är det starkt polariserade samhällsklimatet, inte minst i sociala medier. Hatpropaganda, uppvigling och våldsförhärligande inlägg ses i statusar och kommentarer. Sansade diskussioner där sakfrågorna belyses med respekt för den andres åsikter är sällsynta. Polariseringen har märkts även bland etablerade röster, där såväl anhängare som kritiker av den förda flyktingpolitiken trampat över.

Kompromissen mellan samtliga fem riksdagspartier, utom Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet, kan förhoppningsvis signalera en ny ton mellan de olika lägren. Att de mest liberala partierna nu gjort upp med förespråkarna av en mer restriktiv flyktingpolitik i en politisk kompromiss visar på klassisk svensk samförståndsvilja. Mer av den varan lär komma att behövas framöver, på många områden.

Låt oss lära av historien! När vi tittar i backspegeln kan det de ut som att det är de extrema krafterna som spelat huvudrollen då tiderna varit som mörkast: en Hitler under 30-talet, en Stalin under efterkrigstiden eller en Saddam Hussein på 90-talet.

Men deras agerande och terror hade inte varit möjlig utan massornas aktiva eller passiva samtycke och medverkan. Tillsammans formar vi nuet och framtiden. Tillsammans kan vi stå emot mörkret och ondskan.

Eller som Centerledaren Annie Lööf nyligen kommenterade stämningarna i landet: ”Må det leda till folklig resning för tolerans och omtanke”!

Bo Höglander