Putin, Pride och pumps

Textstorlek:

Här på Åland händer det grejor, må ni tro!

Man har byggt en bögklubb på Putins tomt. Jo, det är i princip faktiskt sant. En teaterkollega till mig, har en farmor som fick sin mark beslagtagen av den ryska staten 1947, eftersom hon var gift med en tysk. Så tomten tillhör således Vladimir Putin. När den svenska hiphopduon Far & Son fick nys om detta, kom de hit förra helgen och byggde ett skjul på tomten, som de märkte med namnet ”Blue Oyster Bar”. Ni vet, den där bögklubben från filmen Polisskolan, som var het på 80-talet. Eftersom det är förbjudet att propagera för homosexualitet i Ryssland gjorde de detta som en provokation. Helt underbart, tycker jag!

Jag har många vänner inom HBT-rörelsen och jag hade nyligen den stora äran att få spela på invigningen av Åland Pride med mitt band Mordhundarna. Vi hade specialskrivit en låt som blev Ålands officiella Pridelåt, ”Människor som hatar”.

Under Prideveckan deltog jag i en Dragworkshop. Där fick jag håret fixat och en snygg makeup. Jag klädde mig i en tajt svart klänning, som faktiskt är min egen (jag hade köpt den för att eventuellt ha i en teaterföreställning), ljusblå leggings och blanka svarta pumps med 8 centimeter höga stilettklackar. Till en början var det enormt svårt att gå. Bambi på hal is var inte i närheten av den kantighet jag utstrålade. Men sen fick jag kläm påt! Jag började vicka lite mer på höfterna, höll huvudet högt och satte fötterna framför varandra när jag gick. Eller jag gick inte – jag liksom ormade mig fram. Fast på två långa ben! Och jag kände mig ”Hot as hell”! Jag ljuger inte. Jag har nog aldrig känt mig sexigare i hela mitt liv. Tänk att man nästan ska behöva fylla 50 innan man vågar utforska en sån grej.

Jag blir faktiskt mer och mer övertygad om att det är mer naturligt med homo- och bisexualitet än vi egentligen tror. Jag tror att vi är präglade så hårt av vår heteronormativitet att vi helt enkelt inte vågar släppa fram bögen, flatan eller transan inom oss. Titta bara på djuren i naturen. Där är det inte alls ovanligt med sexuellt umgänge över könsgränserna. Varför skulle just vi människor vara så annorlunda på den punkten? Och varför är alla homofober så rädda för att bli sexuellt antastade av de homosexuella? Det är som om dom tror homosexuella inte tänker på nåt annat än sex och inte vill nåt annat än att ligga hela tiden. Kärleken mellan en man och en man är väl inte annorlunda rent känslomässigt, än kärleken mellan en man och en kvinna? Så man undrar ju vem som är mest fixerad vid själva sex:et.

All kärlek är bra kärlek!