Ovädret som sänkte Mariefred

Textstorlek:

Det var ett oväder, med klass-1-varning, som drog över mellersta Sverige i helgen. Mariefred, ställdes återigen under vatten när 100 millimeter regn drog över orten.

Ovädrets fokus låg runt Mälardalen. I Sörmland drabbades, förutom Mariefred, delar av Eskilstuna, Katrineholm, Sparreholm och Högsjö av översvämningar och stora vattenmassor.

– Flera fastigheter i Mariefred har fått vattenskador i källaren och delar av vägen mellan tågstationen i Läggesta och Mariefred har stått under vatten, förklarar Ola Gregebo som är insatsledare vid räddningstjänsten i Strängnäs.

För att klara av hanteringen fick räddningstjänsten hjälp av insatsstyrkan i Eskilstuna och sex man från Ärla.

Det här var inte första gången Mariefred drabbades av översvämningar. 2010 var situationen minst lika problematiskt efter ett liknande skyfall.

En sammanställning från försäkringsbolagen visar att drygt 200 fastigheter drabbades av skador till en kostnad av 40 miljoner kronor. Sedan dess har Strängnäs kommun satsat 21 miljoner kronor i förebyggande åtgärder.

Det är kommunerna som har det yttersta ansvaret vid katastrofer av den här karaktären. Men även Länsstyrelsen har beredskap. Det finns alltid, dygnet runt, en person med så kallad Tib-status, vilket står för tjänsteman i beredskap.

– Kommunerna i Sörmland har bra beredskap för regn och annat oväder. Länsstyrelsens uppgift när en sådan här sak händer är främst att säkra samordningen mellan kommunerna, säger Tomas Birgegård, beredskapsdirektör vid länsstyrelse i Sörmland.

Förra året gav Länsstyrelsen ut en rapport där man belyser konsekvenserna av extrem nederbörd. I den har även SMHI gjort en analys av hur skyfallen förväntas öka i takt med klimatförändringarna.

En av slutsatserna är att samordning behöver omfatta både akuta händelser och förebyggande åtgärder.

Har de häftiga ovädren och skadorna tilltagit under de senaste åren?

– Nej, det skulle jag inte vela säga att det finns statistiskt belägg för. Däremot stämmer det att Sörmland har drabbats relativt hårt, bland annat i Trosa 2006 och i Mariefred 2010. Men kraftiga skyfall och höga vattenstånd är sådant man trots allt får räkna med.