Mjölken sinar fort

Intresset var stort på mjölkmötet som hölls den 7 september. Foto: Lena Magnergård
Textstorlek:

​Det är inte bara svenska mjölkbönder som har bekymmer. Även bönderna i övriga Europa slåss mot sinande mjölkpriser. I veckan träffades jordbruksministrarna i Bryssel och utanför parlamentet demonstrerade bönderna. Parallellt höll LRF krismöte i Jönköping där bland andra Margareta Malmqvist från Sörmland deltog. 

Efter Brysselmötet står det nu klart att EU-kommissionen återför 500 miljoner euro från EU:s mjölkkvotavgifter till medelemsländerna.

– Det är en viktig signal att EU utfärdar ett stödpaket. Tyvärr gör stödet ingen skillnad för mjölkbönderna på kort sikt, vilket just nu är vad som behövs, säger LRFs ordförande Helena Nilsson, som själv är mjölkbonde, när hon öppnade mötet i Jönköping.

Som mest kommer EUs beslut att ge ett par öre per liter mer för mjölkbonden, men ytterst handlar det om hur stor pott den svenska regeringen kan ta hem av den gemensamma EU-finansieringen.

– EU-kommissionen gör ett stort nummer av att de försöker underlätta för länderna att göra snabbare utbetalningar av EU-stöd. Men det hjälper inte i ett läge där medlemsländernas myndigheter redan i utgångsläget har planerat för senare utbetalningar är föregående år, säger Helena Jonsson.

Ett svenskt upprop med bland annat namninsamlingar pågår just nu. Genom att skriva på uppropet vill LRF visa att svenska mjölkbönder behövs och har support. Uppropet kommer att överlämnas till landsbygdsminister Sven-Erik Bucht vid en demonstration i Stockholm den 23 september.