Egna frön blir unik olja

Textstorlek:

​– Vi håller på att ta fram flaskor och etiketter, säger Therese Ranch på Björksund utanför Tystberga.

Hon och maken Stefan har fått alla nödvändiga tillstånd för att få sälja sin Camelinaolja som kravmärkt livsmedel.

– Jag vill att formen på flaskan ska sticka ut, det ska andas premium och kvalitet, förklarar Therese.

Oljan säljs redan som ekologiskt hudvårdsprodukt genom en webbutik, men snart ska den lanseras på bredare front som hälsosamt livsmedel.

– I Kanada och Finland säljs den som livsmedel, men här i Sverige tror jag faktiskt vi är först.

Stefan har odlat camelina, eller oljedådra som är det vanliga svenska namnet på växten, under flera år. Men han använde oljan som ekobränsle. Det var först efter att Stefan och Therese träffades och så småningom gifte sig som affärsidén ”Camelina of Sweden” blev ett faktum.

– Det är väldigt roligt att göra en sådan här sak tillsammans även om det tar lång tid och kräver en hel del arbete. För att få sälja oljan som kravmärkt livsmedel ska processen beskrivas, det ska finnas planritningar, hygienarbete, en återkallelseplan, en miljöpolicy och oljan ska registreras för att få ett EAN-nummer, säger hon.

Fröna från camelina kallpressas. Oljan är lite mörkare än rapsolja, vackert gul och luktar gott av trä, gräs, nöt och mandel. Den går smörja in sig med och att äta.

– Det är en exeptionellt nyttig olja med fettsyrorna omega 3, 6 och 9 i perfekt balans, dessutom är det gott om e-vitamin.

I år har de odlat camelina på 15 hektar. Ett ton frö ger 300 liter olja. Stefan tycker att växten är lite svårodlad, men det har fungerat.

– Vi kan använda samma metoder när vi skördar camelina som vi använder för gräsfrö. Vi stränglägger först, sedan får den ligga och mogna innan vi tröskar. Det är inte som havre precis, säger han.

När oljan väl är urpressad ur fröna återstår kakor som kan användas till djurfoder.

– Vi tittar på flera områden att använda både fröna och oljan. Oljan är till exempel ett alternativ för hästägare som brukar ge linfröolja. Camelinaolja är lika nyttig men har mycket längre hållbarhet, säger Therese.

Just nu tittar hon på flaskor för att hitta en form som kan passa både deras ambition och maskinen som ska hälla upp oljan. 4 000 flaskor ska fyllas och säljas.

– Det är många små saker som ska beslutas i ett sånt här projekt. Vad ska det stå på etiketten? Vad får det stå på den? Hur ska man fånga kundernas uppmärksamhet?

De hoppas den närodlade ekologiska camelinaoljan ska kunna konkurrera med alltifrån olivolja och linfröolja till ren hälsokost som fiskleverolja

– Så småningom ska vi satsa på en bra kock som presenterar god mat där vår olja ingår, men där är vi inte än, vi skyndar långsamt och vet att det tar tid att komma fram med nya produkter, säger Therese.