Betalar för bättre arbetsmiljö

Karin Bjärle från Nyköping har ställt krav på arbetsmiljön i Kanpur. Foto: Karina Frölund
Textstorlek:

​Heta, dammiga fabriker där arbetarna hanterar kemikalier utan skyddsutrustning, sådan är vardagen för många arbetare inom ridsportsindustrin i Indien. Det är de som får betala priset för svensk lågprisshopping enligt radioprogrammet Kaliber. 

– Det är bra att någon sätter fingret på branschen, säger Karin Bjärle från Nyköping.

Hon är vd och grundare av ”PS of Sweden” som tillverkar ridsportsprodukter i Kanpur.

Hur reagerar du på reportaget från Indien?

– Det finns fabriker där jag aldrig skulle låta tillverka mina produkter, säger Karin Bjärle.

Det som inte ridsportskonsumenterna betalar får någon annan, som arbetarna i Indien, betala istället. Enligt Kaliber som varit på plats i Kanpur tillverkar flera svenska lågprisföretag sina produkter i undermålig arbetsmiljö. Bland annat Gekås i Ullared som säljer hästrelaterade produkter för 75 miljoner kronor om året och Hööks hästsport som omsätter 400 miljoner om året. Gekås vd Malin Helde säger att de ännu inte besökt produktionen i Indien, att det är en resurprioriteringsfråga.

Joakim Höök, vd för Hööks, säger till Kaliber att de är ett ganska litet bolag som inte har stora resurser, och därför inte kunnat kontrollera att leverantörer och alla deras underleverantörer lever upp till kraven som finns på avtalen.

Karin Bjärle ifrågasätter det påståendet och säger att hennes företag är mycket mindre och ändå anser hon sig kunna kontrollera hur produktionen går till.

– Jag ställer krav och ser till att de efterföljs. Jag har säkerställt att våra produkter tillverkas med och av den kvalitén som vi kräver, att kantfärgerna och limmet enbart kommer från Europa, främst Tyskland, och är miljömärkt.

Garvningsprocessen med över hundra olika kemikalier är skadlig, dammet och partiklar från hudarna ger ökad risk för astma och cancer i luftvägarna.

Har du kontrollerat hur garvningen går till?

– Vi använder enbart vegetabiliskt garvat läder, och det garvas i England, svarar Karin Bjärle.

Hur skiljer sig tillverkningen av dina produkter från de andra svenska företag som omnämndes i reportaget?

– Jag är i Indien flera gånger om året och besöker fabrikerna där mina produkter tillverkas just för att ta ansvar. Jag kontrollerar att det inte förekommer barnarbete, jag vet vilken lön arbetarna har, vi vandrar fritt runt i fabrikerna, ifrågasätter när det behövs och vi berömmer när det blir förändring, säger hon.

Hur kommer det sig?

– Det finns en orsak till att mina produkter kostar betydligt mer än lågprisföretagens. Jag är inte villig att släppa på kvalitetskraven vare sig det gäller arbetsmiljön, miljön eller produkterna. Mina produkter tillverkas i Kanpur men av företag med mycket bättre arbetsmiljö och arbetsförhållanden.

Har du koll på alla delar av tillverkningen?

– Jag har inte koll på hur spännen tillverkas, men det ska jag snart ha.

Tror du att det här reportaget leder till bättre arbetsmiljö i de indiska fabrikerna?

– Den enda chansen till förändring är att konsumenterna frågar i vilken miljö produkterna tillverkats, säger hon.

Karina Frölund