Lockvattnet blir utan festival i år

Sandvikfest tar en paus i år berättar festivalarrangören Johanna Crossley-Zels. Men nästa år fylls festivalplatsen vid Locksjön av folk igen. Bilden är från förra året. Foto: Arkivbild/Eva-Lotta Eriksson
Textstorlek:

Det blir ingen Sandvikfest i år. Efter tre år tar den internationella festivalen vid Lockvattnet utanför Björnlunda en paus, för att kunna komma tillbaka ännu bättre nästa sommar.

– Målet är att skapa den bästa festival som går, och för att göra det tror vi det är bäst att ta en paus i år, säger Johanna Crossley-Zels, initiativtagare och arrangör.

En anledning till pausen är också att Johanna pluggar i Skottland och bor där större delen av tiden.

Studierna är inriktade på hur man driver kulturorganisationer och under sommaren kommer Johanna vara med och arbeta på festivaler i Skottland, för att lära sig mer och få inspiration.

– Planen är att köra Sandvikfest igen nästa år.

Tidiigare festivaler har finansierats privat, förra året också med hjälp av crowdfunding.

– Det gick bra förra året, det är inte därför som vi inte har Sandvikfest i år.

Det finns andra festivaler som också tar paus vart fjärde år och sedan kommer tillbaka med nya krafter.

– För att växa måste det ibland få ta längre tid, säger Johanna.

Tidigare Sandvikfester har lockat både artister och besökare från stora delar av världen. För Johanna är det viktigt att besökarna känner sig delaktiga, de får gärna ta med egna instrument och dra igång spontanspelningar.

Till nästa år vill Johanna utöka festivalen genom att även bjuda in andra konstformer, som poesi. Men fokus kommer fortfarande ligga på musiken.

– En sak som jag brinner för är independentband. Många av dem är jätteduktiga. Jag vill hjälpa dem och ge dem kraft på vägen.

Till nästa år är tanken också att skapa en förening.

– Föreningsfomen är inte helt klar, om det bara ska vara för festivalen eller vara lite större för konst och kultur hela året.

Eva-Lotta Eriksson