Hela byn hässjar tillsammans

Textstorlek:

Fyra generationer hjälps åt att hässja hö i Axala utanför Björnlunda. Byföreningen har tagit upp en gammal tradition och umgås över högafflar och kaffekorgar.

– Det ser bra ut, säger Bengt Andersson.

Han är byns äldsta, snart 89 år. Han minns tekniken för att få till höet på hässjorna. Bengt har hjälpt till att slå kanterna med lie, men nu njuter han av att se de yngre generationerna arbeta. Frun Linnea och grannarna Karin Andersson och Robert Andersson har bänkat sig vid sidan av den lilla vallen. Det doftar nyslaget gräs och gamla traktorer.

– Det känns på lukten att det egentligen är sent att slå nu, säger Bengt.

Den här sommarens regn och rusk har inte gynnat gamla torktraditioner. Det är säkrare med ensilagebalar.

– Men det här är trevligt, känns nostalgiskt och en bra anledning att träffas, säger Robert Andersson.

Det är andra året som bybor och sommargäster hjälps åt att kasta upp höet på hässjorna. Solen värmer, händerna är många och det är snart gjort. Vallen är Göran Anderssons på Axala Mellangård medan traktorerna tillhör byföreningens motor- och historieentusiaster, Patrik Höglin och Kjell Weikfeldt. De senaste hässjorna på Axala hängdes i mitten av 1980-talet.

– Vi har tagit upp en gammal tradition, säger Patrik.