De ger polisen fler ögon

Anders Sjöstrand, Gunilla Holmgren, Cissi Albringer och Susanne Gregor är fyra av polisens volontärer i Katrineholm. De vill gärna hjälpa till med att göra staden tryggare. Foto: Eva-Lotta Eriksson
Textstorlek:

– Det handlar om tryggheten i Katrineholm. Jag upplever att det överlag blir mer otryggt och vill hjälpa till, säger Anders Sjöstrand.
Han är en av polisvolontärerna i Katrineholm som sedan drygt ett halvår hjälper polisen med att vara ett par extra ögon.

– Har det hänt något allvarligt ska man alltid ringa 112, annars kan man vända sig till oss också, säger Anders Sjöstrand.

Den här kvällen befinner han sig i folkvimlet under Katrineholmsveckan tillsammans med tre volontärkollegor, för att bland annat berätta om deras arbete.

– Alla har ett gemensamt ansvar att skapa det samhälle vi vill leva i. Det finns många sätt att göra det på och det här är ett, säger Susanne Gregor.

I Katrineholm började utbildningen av volontärerna i höstas och sedan december förra året har de då och då varit ute och hjälpt polisen. Bland annat vid större evenemang, men de har även hjälpt till med polisens medborgardialog och intervjuat invånare kring hur de upplever tryggheten.

– Det gör mycket bara att synas. Som på lucia förra året då var vi ute och gick runt. Sedan fick vi höra att det var många i butikerna som tyckte det var skönt att vi fanns där och att man visste om oss, säger Anders Sjöstrand.

Alla fyra tycker att de har fått en inblick i, och större förståelse för, hur polisen jobbar.

– Många har åsikter om polisens arbete, men det är lätt att sitta vid köksbordet och ha åsikter. Då kan man var med och hjälpa till istället, säger Gunilla Holmgren.

– Och det är inte många som är ute och jobbar varje dag med livet som insats, som poliserna gör om man spetsar till det, säger Cissi Albringer.

Reaktionerna de får när de är ute är övervägande positiva.

– Men det finns en del som vänder direkt när de ser oss, säger Cissi Albringer.

– Men man ser att de är nyfikna. Det är inte många som vet vad vi är ännu, säger Gunilla Holmgren.

I dag finns 18 polisvolontärer i Katrineholm.

– De ska vara oss behjälpliga. Det är fler ögon som är ute i stora folksamlingar, säger Pirjo Svegreus på polisen i Sörmland.

– De är igång i fyra timmars pass och det är helt ideellt arbete.

Volontärarbetet är dock något som har kritiserats, att vanligt folk gör polisens arbete, och dessutom oavlönat. Men det håller inte Pirjo Svegreus med om.

– De gör inte polisens jobb. De har inga polisiära befogenheter utan är som vem som helst.

Däremot kan hoppas hon att polisvolontärernas närvaro är brottsförebyggande.

– Jag skulle vilja kalla det mer en dämpande effekt, som under skolavslutningar när nattvandrare ger en lungnande effekt.

Pirjo Svegreus tycker att arbetet med polisvolontärerna har fungerat väldigt bra.

– Vi vill givetvis rekrytera fler.