Ångaloppet mot nya rekord

Årets Ångalopp avgörs i helgen. Förra året var det Sveriges största swimrunlopp sett till antalet deltagare. I år provar de ett nytt koncept och erbjuder även Ångaloppet familj. Foto: Arkiv/Eva-Lotta Eriksson
Textstorlek:

Förra året blev Ångaloppet vid Ånga Gård utanför Nyköping Sveriges största swimrunlopp med 900 deltagare. I år är 1300 anmälda till helgens lopp.
Men arrangörerna har inte som mål att bli stora – bara att göra ett riktigt bra lopp.

– Vi utvärderar alltid loppen efteråt och utifrån det sätter vi ribban för nästa år. Vårt ändamål har inte varit att växa, utan göra en bra tävling som är kul att vara med på, säger Nils Zätterström, arrangör och initiativtagare.

– Vi vet att vi inte kan bli hur stora som helst, men vet inte var gränsen går. Sedan ska man komma ihåg att i jämförelse med till exempel löp-lopp och skidlopp är Ångaloppet ett litet lopp, men det är stort inom swimrunvärlden.

Swimrun är fortfarande en ny, men växande sport i Sverige. Den blandar simning och löpning.

Att så många lockas till Ångaloppet tror Nils till viss del beror på läget med korta avstånd till större städer som Stockholm, Linköping, Norrköping och Eskilstuna. Men han tror också att den vackra miljön spelar in.

– Det är på en gård där det går kossor, så det blir också ett sätt att komma bort från stan och komma till en annan miljö.

– Sedan är det en väldigt varierad bana, man springer och simmar både i insjö och havet. Det är få tävlingar som har det så, ofta är det antingen sjö eller hav.

De har också förhållandevis korta simsträckor, den längsta ligger runt 200 meter.

– Det gör den till en bra instegstävling.

Att locka fler till sporten är också ett mål.

– Swimrun har lite av en machostämpel med tuffa lopp och extrema, långa simningar. Och det passar vissa människor som tycker det är häftigt, men vi vill locka fler att våga testa. Därför vill vi vara öppna och försöka hålla det ganska enkelt för att locka in nya till swimrun istället för att skrämma bort dem.

Därför tillförde de 2013 en kortare sprintversion, och i helgen kommer de för första gången också att arrangera Ångaloppet familj.

– En grej vi såg förra året var att många hade med sig barn och familj som publik. Vi tyckte det var tråkigt att vi inte hade något att erbjuda barnen eftersom vi hade en åldersgräns på 16 år.

20 lag är anmälda till de två klasserna.

– I den yngsta klassen, med barn upp till tio år, springer de med en förälder eller annan vuxen över 18 år. Där har vi ingen simning, utan man springer där det är långgrunt. Banan är ungefär en kilometer lång och på två ställen är det vatten, säger Nils.

– De som är mellan tio och 15 år kan springa med en jämnårig kompis eller en förälder. Där ingår två korta simningar och banan är strax över två kilometer.

 

Är swimrun en barnvänlig sport?

– Jag tror det, i och med att man springer i lag. Och det är egentligen hela grejen med swimrun, att man inte är ensam. Det tror jag passar barnen, att ha en vuxen med kan kännas tryggare, säger Nils.

– Sedan gäller det att hitta en nivå så att man inte skrämmer barnen, utan att de tycker att det är skoj. Därför kör vi på en enklare form utan tidtagning och resultatlistor.

Årets Ångalopp är också miljöcertifierat av Håll Sverige rent.

– Naturen är vår arena och vi har alltid tyckt det har varit viktigt att tänka på de här delarna.

För att miljöcertifieras måste, eller ibland bör, eventet uppfylla en lista med krav.

– Det kan handla om allt från att ha ett café med ekologisk mat och vegetariska alternativ, till att se till att det finns källsortering vid alla sopstationer.

Arrangörerna har också ställt hårdare krav på deltagarna när det kommer till nedskräpning.

– I år har vi infört skräpzoner vid vätskekontrollerna där deltagarna får kasta sitt skräp om de har med sig något ut på banan. Till exempel om de har med sig en gel så ska den slängas där. Om de skräpar ner någon annanstans så blir det diskning direkt.

Nu hoppas Nils på bra väder till helgen.

– Lufttemperaturen gör inte så mycket. För funktionärer och publik är det trevligare om det inte regnar, men deltagarna kommer att vara blöta hur som helst. Men vi ser gärna att det inte blir för varmt i luften, det kan bli jobbigt för deltagarna, och är det för kallt blir de kalla.

Vattentemperaturen har legat omkring 19 grader i sjön och pendlat mellan 15 och 18 grader i havet.

– Vattentemrperaturen kan vi inte göra mycket åt, den kanske går upp eller ner någon grad men annars ligger den där den ligger. Jag och brorsan har varit ute och kört både den långa och korta banan utan våtdräkt och det går. Det blir lite småkyligt, men man blir varm när man springer. Vi kommer nog få se deltagare med full, det vill säga lång, våtdräkt, de med kort våtdräkt och de som kör utan.

Eva-Lotta Eriksson