Allt fler märker med DNA

Kommunpolis Mikael Peterson visar hur lätt det är att märka sina prylar med DNA. En metod som allt fler använder. Foto: Eva-Lotta Eriksson
Textstorlek:

​En liten, för det vanliga ögat, osynlig märkning kan hjälpa stulna saker att hitta tillbaka till sina ägare. Märk-DNA har blivit allt vanligare och Eskilstuna kommun har sett att märkningen har en avskräckande effekt.

– Man applicerar en vätska på saker. Det ser ut ungefär som genomskinligt nagellack och syns inte när det har torkat, säger Mikael Peterson, kommunpolis i Eskilstuna.

Han tar fram en liten flaska med vätskan som sprayas eller stryks på det som ska märkas. Han visar på en fjärrkontroll. Efter bara någon minut är ytan torr, ingenting av märkningen syns – förrän taklampan släcks och ljuskäglan från en ficklampa med uv-ljus sveper över kontrollen. Då lyser märkningen neongult i mörkret.

Polisen kan sedan ta ett prov på märkningen och skicka till analys.

– Det behövs så lite för att kunna se om det är rätt DNA, säger Mikael Peterson.

Han tror att folk har fått en uppfattning om att det är svårt och krångligt att använda märk-DNA, men så är inte fallet. Nu börjar dessutom priset gå ner för märkutrustningen, vilket lett till att allmänhetens intresse har ökat ordentligt det senaste året.

– Det är ett sätt att märka upp värdesaker, kanske framförallt teknisk utrustning som i-pads, datorer och tv-apparater.

Men det fungerar lika bra på större föremål.

– Många verktyg kan ha stora värden, som en sågmaskin eller en plog som man har stående på gården.

– Från polisens sida använder vi det inte fullt ut än, det är fortfarande i en utvecklingsfas.

Till exempel kollar de inte automatiskt efter märkning på saker de kommer över, men Mikael Peterson tror att det kan komma i framtiden.

– Det är så enkelt.

Däremot kan polisen lätt kolla efter märk-DNA bland beslagtagna saker om de fått in en stöldanmälan där man berättat att man använt märkningen.

Hittills verkar polisen i Sörmland inte haft många stölder som klarats upp med hjälp av märkningen, men Mikael Peterson tror på fler i framtiden.

– Gör det här det lättare för oss att eftersöka, och att folk får tillbaka mer gods, så är det bara bra, säger han.

På Eskilstuna kommun har man också börjat använda märk-DNA.

– Vi började förra året och gjorde ett testförsök på en skola. Nu har vi det på i stort sett alla enheter på barn- och utbildningsförvaltningen, säger Mikael Hauk som jobbar med säkerhetsarbetet på förvaltningen.

– Vi har märkt upp i stort sett allt stöldbegärligt, datorer, läsplattor, viktiga musikinstrument, tv-apparater och maskiner på gymnasiet.

Han har också märkt att det har haft effekt, både på antalet stulna föremål, men också mer allmänt.

– Jag tror det har en avskräckande effekt överlag, säger Mikael Hauk.

– Och förra året när vi gjorde projektet på Stålforsskolan, hade vi haft ett 60-tal värdeföremål som stulits, som datorer och i-pads. När vi gjorde märkningen fick en klass vara med och se på. Året efter hade vi bara två stölder.

Eva-Lotta Eriksson