Största Junior-EM någonsin

De 45 friidrottslöftena i den svenska truppen är taggade inför mästerskapet som drar igång den 16 juli. Foto: Robert Linde
Textstorlek:

Junior-EM för 19-åringar börjar i dag, torsdag, i Eskilstuna.

Det beräknas bli det största juniormästerskapet någonsin med över 1 000 deltagare från 50 länder och det är första gången det hålls i Sverige.

Det är också första gången ett så stort mästerskap äger rum utanför Sveriges tre största städer. Och förhoppningarna om svenska medaljer är stora enligt landslagsledare Helen Friberg.

I tisdags eftermiddag hölls den första presskonferensen i mästerskapstaden Eskilstuna. 

Fristadstorget mitt i centrum var nästan tomt när den svenska EM-truppen tågade fram i regnet.

Efter ha haft ett förläger i Falun under förra veckan anlände man på tisdagen till Stadshotellet i Eskilstuna där de ska bo under mästerskapet.

Fem av de 45 i truppen fick kliva fram till intervjustolen.

– Det ska bli kul. Det är roligt att många vänner och familj kan komma och kolla och stötta, säger Thobias Montler Nilsson, Malmö AI, som tror sig ha chans att ta hem längdhoppsguldet.

Det är en förvånansvärt stark trupp som landslagsledare Helen Friberg tagit ut. Förlägret i Falun var mycket lyckat och hon har stora förhoppningar.

– Vi har i alla fall fem medaljchanser, det kan bli fler.

800-meters löparen Kalle Berglund från Spårvägens FK är ett av de största medaljhoppen.

– Jag tror jag kan ta medalj, jag har tiden som krävs i mig, säger Kalle som nyligen slog personligt rekord och rankas som en av de bästa i Europa i sin ålder.

På nästan varannan friidrottare går det en ledare i detta mästerskap vilket är ovanligt mycket. Häcklöperskan Adriana Janic från Malmö AI är en medaljkandidat som passade på att berömma sina medarbetare.

– Nu i Falun har alla haft tid att lära känna varandra bättre. Vi har jättebra ledare och vi är en väldigt sammansvetsad grupp.

Eskilstuna är en uppskattad arrangörsstad inom friidrott, tidigare har det bland annat varit SM här och fyra världsrekord har satts i staden.

På onsdagskvällen marscherade alla landslagstrupper in på Fristadstorget för invigning.

I dag, torsdag, drar tävlingarna igång på Ekängens Friidrottsarena och pågår sedan till på söndag.

Det kanske inte blir något nytt världsrekord under de fyra dagarna, men det kan mycket väl bli det bästa juniormästerskapet någonsin av en svensk trupp.

Robert Linde