Fängelse för bomb

Hela lägenheten förstördes av bomben som av misstag exploderade i mars i år. Nu har två män dömts till fängelse för inblandning tillverkningen. Foto: Arkivfoto/Eva-Lotta Eriksson
Textstorlek:

Fängelse i två år respektive ett år och tio månader. Nu har domen kommit mot de två män som var med och tillverkade bomben som i våras av misstag exploderade i en lägenhet i Brandkärr, Nyköping, då två andra män dog.

Åklagaren har hela tiden menat att de två männen, 30 och 21 år gamla, tillsammans med andra har varit med om att samla information, skaffat och förvarat sprängkapslar, sprängmedel och andra hjälpmedel, samt köpt en fjärrutlösare för att tillverka en kraftfull fjärrutlöst sprängladdning.

Bomben byggdes för att skada människor eller förstöra byggnader, menar åklagaren.

De två männen har hela tiden nekat till brottet och sagt att de inte har vetat vad som har varit på gång.

Lägenheten som förstördes i explosionen hyrdes av 30-åringen i andra hand. Han har erkänt att han varit med och letat information om hur man kopplar ihop en fjärrutlösare med en jammer, det vill säga en signalstörare, men säger att det inte skulle ha med bomben att göra, utan var ett sätt att stjäla bilar.

21-åringen säger att han inte kände till den aktuella lägenheten och aldrig hade varit där, trots att han bodde i närheten.

Samma dag som explosionen skedde träffade han en av de män som sedan dog. Han köpte också en fjärrutlösare och batterier som på något sätt hamnade i lägenheten. Enligt honom också skulle fjärrutlösaren vara till bilstölder.

Ett vittne som specialiserat sig på utredningar av bilstölder säger dock att det inte går att stjäla bilar med en sådan kombination.

Ett annat vittne var sprängämnesexpert och forskningschef på FOI som analyserade bomben. Enligt honom gick någonting snett under tillverkningen, vilket gjorde att bomben exploderade.

Sprängkraften var redan då så stor att människor inom 600 meters avstånd hade kunnat dö eller skadas allvarligt. Vittnet menade att bomben bara kan användas för att skada eller skrämma människor, alternativt förstöra egendom.

Tingsrätten går på åklagarens linje och tycker att de uppgifter som männen har lämnat är knapphändiga och har i viss mån framstått som tillrättalagda och osannolika. Männen har också valt att inte svara på vissa frågor samt ändrat sin historia under utredningens gång.

Därför anser tingsrätten att männen visste att det var en bomb som tillverkades. Utredningen har dock inte kunnat visa var eller när bomben var tänkt att detoneras, eller något motiv för dådet. Därför döms männen bara för att ha varit med och främjat åstakommandet av en explosion.

Båda männen döms för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse. Den 21-årige mannen döms också för misshandel och våld mot tjänsteman, två händelser som inträffade i slutet av förra året. Han döms därför till det längre fängelsestraffet på två år.