Hjälper föräldrar säga nej

Angelica Wallström hoppas att fler föräldrar tänker om och inte köper ut alkohol till sina ungdomar i student- och skolavslutningstider. Foto: Eva-Lotta Eriksson
Textstorlek:

– Tobak är en inkörsport till både alkohol och droger, som om det är något föräldrar absolut ska göra så är det att säga nej till tobak, säger Angelica Wallström, projektledare för Tänk om i Nyköping.

I eftermiddag kommer personer från till exempel socialtjänsten, polisen, skolan samt politiker befinna sig utanför systembolagen i Nyköping för att informera och svara på frågor från föräldrar. Det är en del av den nationella Tänk om- kampanjen.

– Nejet är det viktigaste, säger Angelica Wallström.

– Grundregeln är att vara tydlig med vad man tycker och tänker i hushållet, och att ha gemensamma regler och ramar.

Även om alkoholkonsumtionen i samhället sjunker, också bland ungdomarna, så finns det extra riskfyllda tillfällen.

– Alkoholmönstrena ändras hela tiden. Det är stor skillnad bara om man kollar tio år tillbaka i tiden. Då var lucia ett tillfälle med mycket ungdomsfylla. Nu märker vi knappt av den alls.

Nu är skolavslutningstider den största riskperioden, även lägre ner i åldrarna.

Därför arbetar Angelica Wallström även med alkoholfrågan som ungdomsstödjare. Bland annat finns ett bra samarbete med gymnasiekåren kring studentfirandet.

– Flottracet har vi tydliga regler för, att det ska vara alkoholfritt. Det följs, även om jag inte kan säga att det är till hundra procent. Men studenterna har verkligen köpt säkerhetsaspekten. Likaså vet de att det inte är okej att åka studentkortege påverkad, säger hon.

– Olyckorna minskar ju nyktrare man är.

Samtidigt är studentfirandet nära sammakopplat med alkohol, framförallt bubbel.

– Att så många får en champagneflaska runt halsen tror jag beror mycket på okunskap, man vet inte att det är ett langningsbrott. Och en del kanske får tio flaskor. Det är väldigt mycket och kan ge konsekvenser senare på dagen eller kvällen.

– Många tänker på allvarliga saker som kan hända, som våldsbrott eller sexualbrott. Men det finns mycket annat som kan hända utan att det går så långt. Man kan tappa mobilen, ha sönder saker, bli ovän med sina kompisar eller ha oskyddat sex.

Minskad alkoholkonsumtion bland ungdomar har även långsiktiga fördelar.

– Undersökningar visar att om vi kan skjuta upp alkoholdebuten så konsumerar de mindre som vuxna.

Angelica Wallström har ett tips.

– Häng en läskflaska runt halsen istället. Socker och vätska behöver de bättre än alkohol.

Eva-Lotta Eriksson