Traktorrally genom Lista

200 veterantraktorer i olika form och färg åkte på parad genom småvägarna i Lista. Det här är Kjell Gustavssons traktor.​ Foto: Mats Carlsson-Frölund
Textstorlek:

​Högt upp i en lyftkran hängde en gammal traktor och dinglade med svenska flaggan hissad. Ingen kunde missa att det var traktorträff i Lista på Pingstafton.

Inför årets träff hoppades arrangörerna slå det gamla rekordet på 210 deltagande ekipage i traktorrallyt. Dagen började bra med hyggligt väder och publik och traktorer strömmade till men en halvtimma innan rallyt skulle starta började det att blåsa upp och snart började regnet falla.

När sedan regnet övergick till en hagelskur såg det ut att bli en allt annat än trevlig Listaträff. Men traktorentusiasterna är ett tåligt släkte och de flesta ekipagen var utrustade med tak över sina vagnar så att de som åkte med kunde undvika att bli blöta.

Det var för övrigt inte enbart tak på många vagnar utan flera var utrustade med bord, stolar, soffor, till och med musikanläggningar.

Kjell Gustavsson, som är en av dem som startade upp Listaträffen, stod med sin toppenfina Oliver 25:a i kön till starten. Han har ett tiotal äldre traktorer hemma på Berga och har varit engagerad alla år som träffen har arrangerats.

I år nöjde han sig med att lägga banan och deltog med själv med Olivern, som räknas som traktorernas motsvarighet till sportbilen.

– Den här har en sex-cylindrig motor vilket är ganska ovanligt, berättade Kjell innan han hoppade upp för att åka iväg i paraden med sina 25 hästkrafter morrande under huven.

Det fanns många olika modeller, i vanlig ordning. Allt från topprenoverade gamlingar till moderna, stora ”monster”.

Ett gäng yngre traktorintresserade från Eskilstuna, hade skippat det mesta av pyntet och grannlåten. En ganska sliten traktor drog en hövagn som man hade inrett med halm och några filter. Där låg passagerarna och lät sig fraktas samtidigt som man kunde inmundiga medhavda drycker. Traktor-raggare?

Strax bredvid hade en halv släkt packat in sig i en vagn.

– Vi är tre generationer på samma flak. Det är ett roligt sätt att umgås, sa Mia Karlsson från Skoga gård i Eskilstuna.

Många åskådare stod och väntade längs vägarna för att se när traktor på traktor puttrade förbi. När väl starten gick lugnade regnet ner sig och den långa paraden kunde ringla iväg på banan.

Hur gick det då med deltagarrekordet? Arrangörerna från Listagänget och Bondlurk TC, Gillberga fick tyvärr se sig slagna på ”målinjen”. 206 ekipage kom till start.

Några fick ge upp på vägen på grund av haverier så nu får arrangörerna blicka fram mot nästa år, det artonde arrangemanget och hoppas att rekordet ryker all världens väg då istället.

Mats Carlsson-Frölund