Maj avslöjar människans natur

Textstorlek:

Maj är så underbar säger alla. Ni vet skomakaren som tar ner skylten och bara njuter mellan hägg och syren. Men kom igen, herr skomakare! Maj är ju den absolut stressigaste månaden på hela året. Det är en molotovcocktail, fylld av orimliga förväntningar, stigande adrenalinhalter och undertryckta intressekonflikter.

Maj är dessutom ett konkret bevis för hur hopplöst ineffektiv mänskligheten är. Under elva månader går vi mest omkring på jobbet och petar näsan. Vi upprättar pliktskyldigast så kallade “verksamhetsplaner” och fyller ut tiden med onödiga möten – om vi bortser från frallorna och kaffet som trots allt inmundigas. Oj, vad det är jobbigt! Alla planerade projekt och aktiviteter måste nog skjutas lite på framtiden. Vi köper in och utvärderar nya IT-stöd som gör det enklare att koordinera alla inställda möten och uppskjutna aktiviteter.

Denna improduktiva dominoverksamhet pågår till Valborg. Då smäller det. Det fullkomligt exploderar i inboxar och kalendrar. Allt ska ske på samma gång: det är implementeringar, projektavslut, nyrekryteringar, fotbollsturneringar, lägerskolor, uppvisningar och invigningar. Ingen har gjort det de ska. Men nu är det maj, och då jäklar….

Vissa människor har till och med fräckheten att födas eller dö i maj. Så byggs listorna på med födelsedagskalas och begravningar.

Jag blir stressad bara av att tänka på det. Går ut för att ta en nypa luft, men svimmar nästan. Jag måste ju plantera om tomaterna, så gräs och grönsaker! Djurvärlden verkar inte ha det bättre: en stackars flugsnappare flyger runt mellan träden och visar sin fru olika holkar. “Den här kanske”? Han vippar inställsamt på stjärten. Hon är totalt ointresserad. Om flugsnapparen hade tillgång till cigaretter eller alkohol, så vet jag precis vad han hade gjort…

Min son vill leka. Jag är helt blockerad. “Nej, pappa hinner inte” svarar jag reflexmässigt. Han tittar upp mot mig och frågar med ärlig nyfikenhet “Vad betyder hinner?” Det är som om någon knäpper med fingrarna och väcker mig ur den surrealistiska vuxna arbetsverkligheten. Javisst! Vad betyder egentligen “hinner”?

De är bara att tugga i sig det budskap som maj månad bär med sig: Skapelsens krona är inte så himla effektiv. Släng kalendrar, ledningssystem, appar och projektplaneringar över ryggen. Låt inte en omänsklig verksamhetsplanering förstöra årets bästa tid. Ut i gröngräset! Lek och lev!

Johan Eriksson