Rosaglittrande show

Textstorlek:

​Det är fullt ös när Musikallinjens elever i Katrineholm gör Broadway-musikalen Legally Blonde på Tallåsaulans scen. Musik, dans och sång om den rosaglittriga Elle Woods som börjar på juristlinjen Harward för att vinna tillbaka sin pojkvän.

Naturligtvis slår hejarklacksledaren Elle Woods världen med häpnad, är mycket smartare och blir framgångsrikare än den snobbige pojkvännen. Han, som dumpade henne för att hon var oseriös, med orden ”Alla vill ha en tjej som ser ut som du, men…”.
Vägen till självinsikt och examen är naturligtvis inte rak, utan slingrar sig fram mellan avundsjuka påhopp och dramatiska händelser på vägen.
Det är Broadwayshow med stort B. Tempot är högt, musiken medryckande och det dansas mycket. Det är en föreställning som handlar om att man inte ska döma hunden efter håren, något som också regissören Jenny Cronholm lärt sig.
– Det är en lättsmält komedi och vi tänkte – vad roligt. Det låter ju så enkelt, men inget kunde vara mer fel. Det är tekniskt avancerat, kräver enorm tajming och mycket träning, säger hon.
Och hon får medhåll av kapellmästare Ola Halvarsson som repeterat med kulturskolans elever.
– När jag såg noterna förstod jag att det skulle krävas koncentration.
Han ler.
– Desto roligare är det nu när vi kan det.
Musikerna får spela nästan oavbrutet. Musiken kanske kan sammanfattas som pop-opera, men det är blandat ballader, snabba låtar och en del udda stycken.
Även eleverna, det vill säga skådespelarna, säger att ”Legally Blond” är svår på många sätt, sångmässigt krävande med avancerad dans och mycket småsaker att hålla reda på i hisnande tempo.
– Men det är det roligaste jag gjort, säger Agnes Lindkvist i ensemblen.
Susanna Brunnmyra som Elle Woods har ett maratonpass på scen. Hon minns alla småsaker och sina repliker, sjunger och dansar med bravur. Överhuvudtaget visar ensemblen att det går bra att sätta upp en Broadwaymusikal i Katrineholm – det mesta verkar det lätt som en plätt.