Sessan gör succé på äldreboendet

Maja Andersson gillar den nyinflyttade sällskapskatten Sessan. FOTO: Karina Frölund
Textstorlek:

Hon är ny på jobbet och verkar mycket entusiastiskt. Inom loppet av några minuter hinner vårdkatten Sessan kela, leka med en låtsasmus och gömma sig bakom gardinen på äldreboendet Slottsängen i Flen.
– Hon är så söt, säger Maja Andersson.

Maja är 90 år och liksom katten ganska nyinflyttad på äldreboendet. En kort stund får Maja klappa sedan vill Sessan hellre leka med sjalen som är fastbunden på rullatorn.

– Det piggar upp att se henne. Hon leker och busar med allt, säger Maja.

Sessan har bott på avdelningen Granstigen i tre veckor. Hon skolades först in under några veckor. Då fick hon hälsa på några timmar om dagen, som barn när de börjar dagis.

– Vi frågade en veterinär som rekommenderade att hon fick börja lite försiktigt, säger Margareta Blomkvist, undersköterska på Granstigen.

– Det är ganska stort område och många människor att hålla reda på, därför tyckte veterinären att hon kunde bli lite äldre innan hon flyttade in, förklarar Margareta.

Det var när hennes katt fick ungar som arbetskamraterna tyckte det skulle vara trevligt med en vårdkatt. Nu har hon bott på Granstigen i tre veckor och bott in sig ordentligt. Hon har 13 lägenheter att kryssa mellan och nio personer som jobbar dagtid att hålla reda på.

– Alla är mycket måna om henne och kontrollerar att hon fått mat, säger Margareta.

Nästan alla gillar katter, det kollade personalen innan Sessan fick flytta in. Även om inte alla vill ha katten i sin lägenhet.

– Vi fokuserar på vad som får de boende att må bra och känna sig friska. Sessan kan bidra till det.

Studier visar att husdjur på äldreboenden ökar välbefinnandet och minskar känslan av ensamhet. Många äldre har haft djur och trivs i deras sällskap.

– På nätterna brukar hon följa med personalen runt och hälsa på de boende, berättar Margareta.

En av dem som gillar att få besök av katten är Stefan Bergström. Han tycker Granliden blivit mer hemtrevlig sedan katten flyttade in.

– Hon har sovit i min säng. Jag blev lite nervös att jag skulle klämma henne, men det gick bra. Hon sov gott, säger han.