Man anhållen efter explosion

Explosionen i måndags förstörde hela lägenheten och krävde två dödsoffer. FOTO: Eva-Lotta Eriksson
Textstorlek:

I tisdags kväll greps en man i 30-årsåldern misstänkt för medhjälp till förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse, ett grovt brott. Han misstänks ha någon inblandning i lägenhetsexplosionen i Brandkärr, Nyköping. Det var i måndags eftermiddag som explosionen inträffade som krävde två dödsoffer.

– Mannen greps i Stockholm och fördes till Nyköping där han förhördes. Senare på kvällen anhölls han, säger Christer Sjöqvist, Nyköpingspolisen.

Två män dödades av explosionen och hela lägenheten förstördes. En av männen var vid liv en kort stund och togs omhand av ambulanspersonal, men hans liv gick inte att rädda utan han avled senare. I lägenheten hittades kroppen av den andre mannen.

– Vi bedömer att det var en bomb, säger kriminalkommissarie Bengt Jansson, polisiär utredningsledare till Expressen.

Explosionen märktes av i stora delar av bostadsområdet.

– Jag stod vid fönstret och tittade ut över innergården när jag kände hur hela byggnaden skakade till. Jag såg hur det hade flugit ut glas över innergården och hur det kom rök från lägenheten, säger Mattia Klemse som bor på andra sidan gården, och fortsätter:

– Det var som om någon hade stannat tiden, alla stannade av.

En stor del av bostadsområdet spärrades av och ett hundratal boende fick evakueras. Under tisdagen genomförde polisen en omfattande teknisk undersökning på platsen, samlade bevis och höll förhör.

– Vi kommer att koncentrera oss på att jobba i trapphuset för att hyresgästerna ska kunna flytta tillbaka så fort som möjligt, men vi måste också tillsluta dörren ordentligt, säger Sjöqvist.

Finns det anledning att oroas över fler explosioner?

– Det finns inget som talar för det, och vi letar inte heller efter det. Det finns inga sådana indikationer.

Enligt Sörmlands Nyheter är båda männen sedan tidigare kända av polisen och har kopplingar till kriminella gäng.

– Kropparna är inte identifierade så det är inget jag kan svara på, säger Sjöqvist.

Strax före klockan tio i tisdags kväll hittade polisen den bil de letat efter och som de kopplar till ärendet. Bombgruppen har undersökt den utan att hitta några farliga föremål, men undersökningen fortsätter.

– Mer vill vi inte berätta om den bilen, säger Sjöqvist.

Eva-Lotta Eriksson

 

Polisen efterlyser tips...

…och har öppnat en tipstelefon som kommer att vara bemannad under kontorstid fram till på fredag. Telefonnumret dit är 076-107 19 80. Övrig tid kan man ringa 114 14.