Kvinna eller man i KD-topp

Textstorlek:

 

Länge föreföll det nästan självklart att en kvinna skulle väljas till partiledarposten i Kristdemokraterna efter den avgående Göran Hägglund. Av fyra anmälda kandidater var tre kvinnor och bara en man. Med en kvinna högst upp i KD-toppen skulle också tre av fyra allianspartier komma att ledas av kvinnor.

Men efter att i tur och ordning partisekreteraren Acko Ankarberg Johansson och riksdagsledamoten Penilla Gunther kastat in handduken i brist på tillräckligt stöd ute i distrikten är det nu i praktiken bara två partiledarämnen kvar att räkna med: kommunalrådet i Uppsala Ebba Busch Thor och riksdagsgruppens ekonomisk-politiske talesperson Jakob Forssmed. Detta sedan också förnyade försök misslyckats att få EU-parlamentarikern och fd tv-journalisten Lars Adaktusson att ompröva sitt tidigare nej.

I måndags såg partiets valberedning till att företrädare för distrikten fick tillfälle att ställa frågor till de båda återstående kandidaterna. Tio dagar efter den utfrågningen måste distrikten bestämma sig för vilken av kandidaterna som de helst vill ha. Omkring den 20 mars väntas sedan valberedningen presentera sitt förslag till partistämman.

Med tv-kändisen Adaktusson ute ur bilden i detta kändisglada parti är det nog hugget som stucket vem av Ebba Busch Thor eller Jakob Forssmed som blir vald. Innan Ankar-berg Johansson och Gunther hoppade av såg Busch Thor ut att leda klart i fråga om nomineringar från distriktet, men efter de senaste avhoppen har Forssmed möjligheter att få avhopparnas sympatisörer över på sin sida, eftersom de ligger närmare Forssmeds allmänborgerliga falang.

Om det är en mediehajpad och högerprofilerat värde-konservativ partiledare som KD vill ha (i avsaknad av Adaktusson) lär dock Ebba Busch Thor vara det givna valet. Hennes telefonnummer ligger alltid i journalisternas översta skrivbordslåda närhelst de vill ha en åsikt framförd med kristen anknytning.

Om samma journalister ens brytt sig om att ta reda på Forssmeds nummer är oklart. Å andra sidan har Forssmed både regeringserfarenhet som statssekreterare och en plats i den nuvarande riksdagen. Det har inte Ebba Busch Thor.

Skulle Ebba Busch Thor vinna partiledarstriden får KD en ordförande som inte kan delta i riksdagens debatter förrän möjligen efter nästa val, 2018. Riksdagsdebatterna kommer i så fall att få skötas av en helt annan kvinna, nämligen den kompetenta gruppledaren Emma Henriksson. Många i partiet kan i så fall få skäl att fråga sig:

”Varför tog vi inte henne i stället?”