Svårt ordna med brandmän på deltid

Malin Baggströms från Stallarholmen med sonen Theo bekantar sig med släckbil och med brandmannen Theo Börlinger. FOTO: Anita Hedlund
Textstorlek:

I Mariefred har det varit svårt i många år att rekrytera folk, säger Camilla Dahlén, räddningschef i Strängnäs kommun.
I söndags arrangerades öppet hus på brandstationen i Mariefred för att locka nya deltidsbrandmän till räddningstjänsten.

Förr bodde man och jobbade på samma ställe. Idag är vi mera rörliga, vi bor på en ort, jobbar någon annan stans och kanske barnen går i skolan på en tredje plats – det ställer till bekymmer när det gäller att rekrytera deltidsbrandmän.

– Mariefred är en ort med mycket pendling, säger Camilla Dahlén.

– Vi har tre personer åt gången i beredskap. De ska med hjälp av personsökare kunna vara på plats på sex minuter. Vi har ett 15-tal anställda för att täcka hela dygnet. Alla kan inte ta dygnet runt, så det är ett ständigt pusslande, den som jobbar på annan ort kanske kan ta beredskap på morgonen och så vidare.

När larmet går i Mariefred kan de heltidsanställda i Strängnäs rycka ut. De rycker ut på 90 sekunder, men de första viktiga minuterna vid en brand eller annat tillbud måste ortens deltidare täcka.

– Vi skulle gärna bemanna med tjejer i högre utsträckning än idag. Många har bilden av att man måste vara stor och jättestark, men det räcker faktiskt med att man är intresserad av att hålla sig fysiskt igång, inte vara någon elitidrottare, men kanske jogga ett par gånger i vecka. Det finns nog en lite skrev bild från TV hur heroisk och urstark man måste vara, ler Camilla.

Bland de anställda idag finns till exempel lärare, egna företagare, sjuksköterskor, folk som harmöjlighet att komma loss från jobbet när det gäller.

Camilla påpekar att det kan vara en fördel för arbetsgivare ha en brandman anställd – de kan kan hjärt-lungräddning, kan använda brandsläckare och kan förebyggande brandskydd. Förutom att man gör en samhällsinsats.

Malin Baggströms är 36 år och kommer på besök tillsammans med sonen Theo, 6 år. Hon bor i Stallarholmen, men dagtid arbetar hon på Mariefreds församling.

– Pappa var deltidsbrandman och jag tycker det är lite lockande, måste bara kolla om man har fysik så att det räcker. Jag tycker om att lära mig nya saker, och det tror jag att man gör här, hela tiden, säger Malin.

Något tiotal intresserade passerar förbi under de två timmarna öppethållande. I vimlet hörs en av de anställda berätta för en besökare:

– Jag försöker jobba in tid på mitt vanliga jobb så att jag kan vara mera här. Jag brinner verkligen för detta …nä, ursäkta vitsen!

Anita Hedlund

 

FAKTA Brandman på deltid: 

För att komma ifråga ska man vara över 18 år, ha B-körkort och vara beredd att under första året ta C-körkort, något man får bidrag till. Det krävs för att köra brandbilen. Man ska vara simkunnig och man får genomgå en läkarundersökning där det kan konstateras att man är fullt frisk. Utbildning får man sedan på betald tid.