Säker på isen med rätt utrustning

Christer Zetterwall kontrollerar alltid om isen är säker innan han ger sig ut på den. Ibland kan den vara tillräckligt tjock, även om vattnet ligger öppet längre ut. FOTO: Eva-Lotta Eriksson
Textstorlek:

Man ska aldrig gå ut ensam på isen, säger Christer Zetterwall långfärdsskridskoledare på Studiefrämjandet i Mariefred som vill slå ett slag för isvett och kunskap.
– Jag har sett skrämmande exempel på folk som har varit ute, utan isdubb, när det har varit väldigt tunn is.

– Nu är isarna som farligast, säger Christer Zetterwall.

Det är januaris sista dag och Christer känner sig för med en ispik innan han vågar ta steget ut på isen i Mariefred.

– Den håller, säger han, sätter på sig långfärdsskridskorna och åker ut på den vita isen för att visa.

Men så värst långt tar han sig inte i dag. Bara några tiotal meter längre fram är vattnet öppet.

– Man måste alltid ta reda på isens kvalitet om man ska ut på den. Det kan man göra genom att ringa det lokala friluftsfrämjandet. Vi har iskunskap och dessutom tillgång till ett skridskonätverk där man kan se iskvaliteten i hela Sverige.

Iskvalitén påverkas bland annat av om det är sött, salt eller bräckt vatten. Samtidigt är isen föränderlig. Ett par dagar med minusgrader kan göra den stark och tålig, medan sol, blåst och regn snabbt kan göra den skör.

Det gäller att ha med sig rätt utrustning om man ger sig ut på isen.

– Isdubbar är minimum och en ispik är väldigt bra att ha. Om man ska åka skridskor, skidor eller liknande är det bra att ha en ryggsäck med ett ombyte om något skulle hända.

Christer visar sin egen packning. Dels har han en speciell ryggsäck som fungerar som en flytväst om han skulle hamna i vattnet. På den sitter även en kastlina som han kan kastas till kompisarna om han skulle behöva hjälp att komma upp.

Packutrymmet i ryggsäcken är vattentätt. Högst upp ligger en tidning.

– Den är skön att stå på något torrt om man måste byta om från sina blöta kläder.

Sedan ligger ombyteskläderna i den ordning som man tar på sig dem.

Att ha med sig en mobiltelefon med bra och nyladdade batterier kan också vara en billig livförsäkring. Kommunikation är viktigt.

– Batterikapaciteten kan sjunka med 70 till 80 procent i kyla. De moderna telefonerna med litium-jon batterier är väldigt känsliga för kyla.

Om isen brister finns också risken att man gör sig illa.

– Man kan slå huvudet i iskanten eller råka ut för ett benbrott och det kan göra att man inte klarar att ta sig upp ur vaken själv, även om man har all säkerhetsutrustning, berättar Christer.

– Om någon har ramlat genom isen och inte kommer upp ska man inte vara rädd att ringa 112, utan det ska man göra direkt. Likaså om om någon är skadad.

När Christer själv ska hålla i skridskoturer med en grupp deltagare åker han alltid ut på en rekognoseringsrunda innan, för att kontrollera att isen är tillräckligt tjock.

– Jag har med mig ispikar och känner efter när jag hugger ner i isen.

Beroende på hur hårt han måste hugga märker han hur tjock isen är, men också vilken kvalitet den har. Är den porös håller den inte lika bra som om den är kompakt.

– Man ska alltid ha med sig en eller två personer till när man rekognoserar. Det är riskfyllt och det gäller att de som är med är erfarna.

Christer kan till vis del höra isens tjocklek när han åker skridskor.

– Är det omkring tio centimeter is är tonen låg och man hör inte mycket mer än skären. När den är fem centimeter börjar isen sjunga och när det är bortåt tre centimeter är det ett väldigt högt ljud. I vissa fall håller den att åka på, men den bär inte för att ta sig upp om man hamnar i vattnet.

Han är uppväxt med friluftsälskande föräldrar och har varit med ute på isen sedan barnsben.

– Jag byggde ett par egna långfärdsskridskor när jag var nio år. Jag gick en kurs.

Själv har han aldrig gått genom isen oavsiktligt, men provat att göra det på kurser har han gjort.

– Jag vinterbadar, så jag tycker inte att det är så farligt. Men visst är det en chock när man är varm under alla kläder och möter det kalla vattnet som till och med kan vara några minusgrader.

– Om man har varit ute och åkt långt, kanske ett par timmar, och åker i, om man inte har torra kläder att byta till då kan man dö av nedkylning innan man kommer tillbaka till värmen.

Medan vissa lockas av farten på skridskorna är det snarare naturen som lockar Christer.

– Jag brukar åka mellan Mariefred och Södertälje, det är ungefär fyra, fem mil och fantastiskt vacker åkning.

 

SÄKERHETSTIPS:

Var aldrig ensam på isen

Ha alltid med dig isdubbar och annan säkerhetsutrustning. Det är bra att ha en ryggsäck med ett ombyte om något skulle hända

Gå aldrig på is som du inte är säker på att den håller! Kärnis ska vara minst

10 centimeter tjock

Se till att mobilen är nyladdad

Tänk på att ny is, våris, snötäckt is och havsis kan vara svag

Lär dig var isens svaga platser är; vass, råk, brygga, bro, udde, avlopp, utlopp, inlopp, sund, grund och vindbrunn

Meddela alltid var någonstans du ska vara och när du tänker komma tillbaka

Källa: Friluftsfrämjandet

 

Eva-Lotta Eriksson