Provbor hemma hos äldre

Enhetschef Birgitta Hell och projektledare Lisa Sollenborn pratar med Birgit Friberg på Björntorps äldreboende. Hon tror att det hade varit trevligt att lära känna någon från personalen innan hon flyttade in. FOTO: Eva-Lotta Eriksson
Textstorlek:

Det var ett fantastiskt dygn, säger Birgitta Hell, enhetschef på Björntorps äldreboende och en av två som har testat Oxelösunds kommuns nya koncept ”Vi flyttar in” där personal bor ett dygn hos en äldre person för att lära känna honom eller henne inför flytten till ett boende.

– Jag hade en hel del funderingar innan. Hur möter man en person på morgonen som man inte känner och vad pratar man om? säger Birgitta Hell.

Men hon behövde inte oroa sig, så fort dörren öppnades fick hon ett varmt välkomnande.

– Vi pratade och åt tillsammans. Jag sov i vardagsrummet. Jag hade en luftmadrass med mig, men det slutade med att jag hamnade på soffan. Personen i fråga brukade gå och lägga sig vid tiotiden, men vi kom inte i sängs fören vid tolv, berättar hon.

– Vi tittade i album och pratade om livet i stort. Alla insatser med stöd och hjälp pågick som vanligt.

Under tiden tog Birgitta Hell fotografier och intervjuade.

– Tanken är att göra lite av en levnadsberättelse med kort och text, och en film att visa för de boende och personal, säger hon.

”Vi flyttar in” är en del av Sveriges kommuner och landstings, SKLs, utvecklingsprojekt ”Förändra radikalt” som går ut på att pröva nya sätt för att hitta lösningar på befintliga problem.

Oxelösunds kommun valde att arbeta med äldreomsorgen, ett område med brister enligt olika undersökningar.

– Brukarna känner sig inte trygga eller delaktiga. Trots att vi har gjort insatser är det uppenbart att det inte har gett det resultat vi önskat. Det var verkligen läge att prova ett nytt sätt att arbeta, säger projektledare Lisa Sollenborn.

Framförallt har de lyft de äldres perspektiv och pratat mycket med dem, anhöriga och personal. De har hittat fyra områden att jobba vidare med: vanmakt, inflytt, personal och aktiviteter.

– Vi har fått nya insikter och i om med det har vi kunnat tänka i nya banor för att bli bättre, säger Lisa Sollenborn.

Flytten till ett särskilt boende innebär ofta en stor omställning för den som flyttar, som kanske kommer från ett helt självständigt liv till en plats med fasta rutiner, utan att känna någon.

– Man kan snabbt bli passiv och institutionerad, säger Lisa Sollenborn.

– Vi har också sett att man inte riktigt känner att man har makten över sitt eget liv och kanske inte vet hur man kan påverka. Det skapar frustration.

Nu hoppas de att flyttprojektet ska ge resultat. Hittills har konceptet testats två gånger.

Birgitta Hell ser dessa tillfällen som ett bra sätt att ta reda på hur de vill ha sin vardag, till exempel när personen i fråga vill äta frukost.

– Jag tror det är lättare att sitta hemma och berätta hur man vill ha det, säger hon.

– Ofta är det de små sakerna som är viktiga för de som bor här, inte långa utflykter utan medskapande i vardagen. Som att ha en flagga på bordet på nationaldagen, säger Lisa Sollenborn.

Genom att lära känna de äldre bättre kan personalen också lättare ordna aktiviteter som passar och får dem att känna sig delaktiga. Det kan till exempel handla om att vara med i köket, ansvara för skötseln av blommorna eller ordna underhållning.

– Och bor man ett dygn hos någon så tror jag att man kommer att kämpa för den, man vet om deras drömmar i livet och kommer gå så långt som möjligt för att uppfylla dem, säger Birgitta Hell.

– Sedan får vi reda på mer om vad personen i fråga tycker om. Och tänk om man kommer första dagen till ett boende och möts av en bukett med favoritblommorna eller en chokladask som man gillar. Vilket stort välkomnande, fortsätter hon.

– Det skulle vara fint, håller Birgit Friberg med om.

Hon bor på Björktorp sedan drygt två och ett halvt år.

Att få någon från personalen som flyttar in och lär känna en bättre innan flytten tycker boende hon är en bra idé. Efter att ha jobbat 25 år på järnverket trodde Birgit Friberg att hon i alla fall skulle känna någon när hon själv flyttade hit, men så var det inte.

– Det är inte så lätt när man flyttar in och inte känner någon, säger hon.

– Men jag har lätt för att prata och fick vänner rätt snabbt.

Eva-Lotta Eriksson