Husdjuren behöver banta

Även våra husdjur lider av övervikt. Foto: Thinkstock
Textstorlek:

Allt fler hundar och katter är överviktiga, vilket medför allvarliga hälsorisker och riskerar att förkorta livet på dem med flera år. Försäkringsbolag och veterinärer informerar om välfärdssjukdomar hos smådjuren med förhoppningen att hejda utvecklingen.

– Det vanligaste är att man inte förstår att man gör djuren en otjänst genom att ge dem för mycket mat, säger Kjerstin Arnesson, smådjursveterinär utanför Gnesta.

Hon har jobbat som veterinär i 35 år, på Strömsholms djursjukhus och sedan på Nyköpings smådjursklinik. Nu tar hon emot hundar och katter på den egna kliniken hemma på gården.

– Det är fler och fler som är feta. Har man börjat ge dem godis är det lätt att fortsätta. Om man själv äter en bulle och samtidigt också ger sin hund en bulle är effekten betydligt större på hunden. Du kanske har 70 kilo att fördela bullen på, medan hunden har tio, säger hon.

Det är med överviktiga hundar och katter som med människor, de löper högre risk att drabbas av diabetes, ledproblem och hjärtsjukdomar.

– Det enklaste sättet att kontrollera om hunden är tjock är att känna på revbenen. De ska inte synas men vara enkla att känna. Om du måste trycka ordentligt för att känna dem behöver hunden gå ner i vikt.

– På katter sätter sig fettet i regel under magen. De blir lösa i formen och det hänger och dinglar bort mot ljumsken.

Och precis som på människor smyger sig övervikten på.

– Djuret väger inte sju kilo på måndagen och tio på tisdagen, utan det gäller att ha lite koll.

Det är inte bara småätandet eller storätandet som är problemet, Kjerstin Arnesson poängterar att många hundar och katter rör sig för lite.

– Det kan krävas lite mer fantasi att motionera innekatten, men det går. Det gäller att hitta på roliga lekar som får fart på den.

Det finns också en uppsjö av bantningsmat för både katter och hundar, men djurägaren kan emellanåt behöva hjälp av en veterinär. Det kan kännas bra att ha någon att hålla i handen när man ska säga nej till bedjande hundögon.

– Veterinären kan lägga upp en plan som djurägaren sedan kan hålla sig till. Många säger att det känns som de fått en ny hund när den går ner i vikt. I regel blir den gladare och leker mer när den får lättare att röra sig.

KjERSTINS TIPS:

Väg din hund/katt regelbundet, till exempel en gång per månad. Har du en stor hund kan det vara svårt göra hemma, men alla smådjurskliniker har en hundvåg som det brukar vara helt fritt att använda.

Inga extra godisbitar. Men om hunden blivit van att få det, så minska storleken på bitarna. Hunden brukar i alla falla snabbt svälja godiset utan att ha koll på hur stor biten är.

Daglig motion. Inte bara en kort promenad i koppel. Aktivera genom lek eller träning, ha kul tillsammans med din hund.

Katter är lite svårare att aktivera, men man kan till exempel ge maten i en så kallad aktiveringsboll. Då får katten ”jaga” för att få sin mat. Det finns olika aktiveringsleksaker, och där får man prova sig fram till vilken den egna katten tycker är roligast.

 

Övervikt hos katter och hundar

För en hund som väger tio kilo motsvarar en kaka lika mycket (i kalorier) som en hamburgare eller en chokladkaka för en människa. För samma hund motsvarar 25 gram ost 2,5 hamburgare eller 1,5 chokladkaka.

För en katt som väger fem kilo motsvarar 25 gram ost 3,5 hamburgare. Ett glas mjölk motsvarar 4,5 hamburgare eller fem chokladkakor. Många hundar tycker också om grönsaker, till exempel morötter att gnaga på. För att hålla vikten behöver större hundar minst en timmes promenad per dag.

Källa: Smådjurskliniken på Universitetsdjursjukhuset