Han tävlar internationellt med sörmländska smaker

Sommaren 2013 drev Jonathan Kasche Warbro Restaurang. Nu tävlar han i en ny internationell mattävling. Arkivfoto: Eva-Lotta Eriksson
Textstorlek:

Sörmland på en tallrik. Så kan man beskriva rätten ”Nordic Winter” som Jonathan Kasche tävlar med på söndag i den skandinaviska finalen av en ny internationell mattävling.

– Jag tränar i princip varje ledig stund jag har, säger Jonathan Kasche, 20 år.

– Jag lagar maten på tid, som under tävlingen. Efter har jag fyra personer som smakar och kommer med synpunkter så att rätten blir så bra som möjligt.

På söndag tävlar han som en av de tio skandinaviska finalisterna i S.Pellegrino Young chef 2015.

Tävlingen avgörs i Köpenhamn, Danmark, och deltagarna är mellan 18 och 20 år. De har tre och en halv timme på sig att laga sin rätt, som sedan bedöms av en jury. Vinnaren går vidare till den internationella finalen i Milan i slutet av juni.

Jonathans bidrag är döpt till ”Nordic Winter”.

– Det är väldigt mycket fokus på Sverige och råvaror som är i säsong i februari med mycket rotfrukter, men inte mycket färska örter.

På tallriken finns bland annat stekt lammytterfilé, lammkrokett med getost, rostad jordärtskockspure, glaserade rödbetor fyllda med picklad rödbetskräm och friterad grönkål.

– Lamm är en favorit, men jag gillar även rödbeta och kål som också ligger i fokus i rätten.

Råvarorna får varje tävlande själv ta med sig, och Jonathan satsar på sörmländskt.

– Tanken är att det ska vara lamm från Strängnäs och förhoppningsvis även rotfrukter som är Sörmlandsproducerade. Jag har till och med fått fram de örter som jag vill ha från Sörmland, trots att det är vinter.

Han gillar ekologiska varor och närodlat, men framförallt tror han att det är viktigt för alla att laga mat som man själv tycker är god att äta.

Jonathan gick tidigare på Hotell och Restaurangprogrammet på Rinmangymnasiet i Eskilstuna. Sommaren efter studenten drev han själv Warbro Restaurang utanför Flen.

– Det var en jättelärorik sommar, det var kul och kom mycket folk. Det är verkligen ingenting jag ångrar, men efter sommaren ville jag lägga fokus på att lära mig mer och det är svårt att hinna med när man driver eget.

Istället fick han jobb på restaurang Falang i Stockholm, där han fortfarande arbetar.

– Mitt mål är att utvecklas så mycket som möjligt under åren framöver och i framtiden öppna eget igen. För tillfället är ”lära” ledordet.

Men först på tur står söndagens tävling.

– Jag siktar så klart på att vinna och komma till den stora finalen i Milano. Jag tror att jag har en chans, men det finns många duktiga konkurrenter.

Eva-Lotta Eriksson