Se bildspel från älgmärkningen

De sörmländska älgarna växer inte som de ska

Forskningsteamet åker helikopter runt i östra Sörmland för att hitta älgkor att märka med både GPS-mottagare och VHF-sändare. BILDER: Karina Frölund
Textstorlek:

Snön räcker nästan till knäna när vi pulsar fram till älgkon som ligger i kanten av fältet. Forskaren Fredrik Stenbacka från Lantbruksuniversitetet, SLU, siktade från helikoptern och fick in en fullträff med bedövningsmedlet.

Älgkon ligger nu och dvalar med ett tygstycke över ögonen. Hon får syrgas genom en slang i näsan.  Veterinär Alina Evans tar olika prover. Cirka 25 älgar ska märkas i östra Sörmland. Älgkon framför oss har varit märkt förut, 5 863, och är ett praktexemplar, åtminstone med sörmländska mått mätt.

De sörmländska älgkalvarna växer inte som de ska och det är därför älgarna, framförallt korna, ska märkas och provtas. Forskarna misstänker att konkurrensen är mördande i länets skogar. Det skulle kunna vara så att andra djur äter upp det älgen behöver eller påverkar växtligheten på något vis.

Kalvarna föds när de ska och då väger de också som de ska, det är sedan problemen kommer. Maten verkar inte riktigt räcka till. En anledning skulle kunna vara att det finns gott om dov- och kronhjort som också äter i skogen.

Men det behöver inte enbart vara konkurrens med andra djur, det kan också vara brist på rätt sorts träd. Granskog, som det finns gott om i Sörmland, är egentligen inget som älgar äter, de gillar och behöver träd som rönn, sälg och asp.

– Det är viktigt att sammanväga olika sorters forskning och att inte ta svaren för givna, säger Fredrik.