Dansen lockade storpublik

Textstorlek:

Helgens premiär av Danskarusellen i Sörmland lockade en stor och entusiastisk publik. Under jubel och applåder visade fem olika grupper upp sina egen koreografi.
– Vi har dansat ihop i flera år, det är jättekul, sa Tamara Aldolami i gruppen Dancehallqueen´s från Eskilstuna.

De stod på scen som grupp nummer tre. Innan dess hade alla fem tjejerna sminkat sig och klätt sig i svart. De var laddade till tänderna när de kastade sig upp på scen.

Danskarusellen är visserligen en tävling men just det momentet har arrangören Studiefrämjandet tonat ner. Anna Källberg poängterar att det framför allt är en turné runt i länet för grupper som vill utvecklas som dansare och scenpersonligheter.

– Huvudsyftet att ge dansgrupper fler scentillfällen för att utvecklas, möta publik och knyta kontakter med andra i kulturlivet, sa hon.

Alla grupper ska få möjlighet att dansa inför publik tre gånger på länsnivå. En jury och publiken röstar fram den grupp som får åka till Riksfinalen i Karlstad den 23 maj.

I lördags bestod juryn av en dansgrupp med elever från Åsa folkhögskola. jurymedlem Laura Voutilainen tyckte det var kul att lokalen var packad med folk, men det var svårt att bestämma vilken grupp som skulle få deras röst.

– De dansar på olika nivå, har skilda stilar och gjort sin egen koreografi, sa hon och skakade på huvudet.

Av fem grupper var tre från Katrineholm – Epix, New Generation Crew och Youth Block. New Generation Crew var 13 tjejer som drog på sig rånarluvan. Youth Block var den enda gruppen med enbart killar.

Epix hade både blandade dansstilar och var mixade med en kille och två tjejer. One från Vagnhärad hade åkt längst. De två tjejerna fick sätta sitt nummer två gånger eftersom juryn missade första gången. Det såg inte ut att vara några problem. Och så var det dancehalldrottningarna från Eskilstuna. Deras slängande hårsvall kunde göra vilket hårdrocksband som helst avundsjuk.

Publiken var tvungna att rösta på två band, antagligen för att inte de med flest kompisar skulle få en promenadseger. Men vem som vann det berättas inte förrän vid sista länsspelningen i Eskilstuna i april. Nästa gång Danskarusellen snurrar är det på Koordinaten i Oxelösund den 21 mars.