Byggnaderna som reser sig ur askan

Snickare Linton Eklöv och Louise Nordanlid, ordförande i Valla Idrottsförening diskuterar bygget av idrottsföreningens nya klubbhus i Valla. FOTO: Karina Frölund
Textstorlek:

Valla IF:s klubbhus och Björkviks bygdegård är två av de lokaler som har brunnit ner de senaste åren. Nu är båda på väg att byggas upp igen. Går allt enligt planerna står båda lokalerna färdiga innan sommaren.

– Jag har inget exakt datum, men vecka 16 är det tänkt att vara färdigt, säger Louise Nordanlid, ordförande i Valla Idrottsförening.

Det innebär mitten av april, drygt elva månader efter att deras förra klubbhus förstördes av en brand.

Det var Katrineholms kommun som ägde byggnaden och som sköter återuppförandet.

Redan nu har grunden börjat gjutas, och det nya huset som kommer att byggas upp har stora likheter med det förra.

– Bara drygt en vecka efter branden fick vi baracker som vi använde länge, och som fortfarande finns kvar. Men det blev för kallt för att sitta och ha möten, så då pratade jag med skolan och det var inga problem att vara där, säger Louise Nordanlid.

Skolan har även stått till förfogande för klubbens medlemmar, till exempel har de kunnat duscha där.

Louise Nordanlid är tacksam för all hjälp och stöd som föreningen fått från kommun, företag och privatpersoner. Med deras hjälp har de kunnat fortsätta med idrottsverksamheten hela tiden.

– Jag tror det är en stor fördel att köra på på en gång och inte ha något stopp. Man tappar mycket om man inte har någon verksamhet. Samtidigt har byggnaden stor betydelse för det aktiva, som en samlingslokal.

Hon hoppas att verksamheten kan vara igång, i stort sett som vanligt, till sommarens fotbollsskola.

– Vi brukar köra den omkring veckan innan midsommar. Då hoppas jag att vi har saker på plats i stor utsträckning. Allt kanske inte är på plats, men det ska vara funktionsenligt, säger Louise Nordanlid.

Lika långt har man inte kommit i återbyggnaden av Björkviksgården som brann ner i april 2013.

– Från början var vi rätt inställda på att uppföra den nya byggnaden där den gamla låg, säger Jan-Olof Blomster, ordförande i Björkviks bygdegårdsförening.

Sedan började idén om att flytta lokalen växa fram.

Den nya bygdegården är tänkt att ligga på en mer central plats intill skolan.

– Vi har ett markbyte på gång med kommunen, säger Jan-Olof Blomster,.

Planritningen för den nya lokalen är klar och bygglovet inlämnat. Nu gäller det bara att allt flyter på med Lantmäteriet och markbytet.

– Målet är att byggnaden ska finnas på plats innan sommaren. När man väl är på gång så brukar arbetet rulla på snabbt, säger Jan-Olof Blomster,.

Björkviks idrottsförening hyrde en del av de gamla lokalerna där de bland annat hade omklädningsrum och dusch. De drabbades hårt av branden.

– Vi har i stort sett inte haft någon klubblokal under de här två åren, och det har varit jobbigt. Vi har fått byta om i Björkvikshallen som ligger två kilometer därifrån. När vi har haft tävlingar och ungdomsmatcher är det många som byter om hemma istället, säger ordförande Lars Eriksson.

Nu har de dock planer på att bygga en ny klubbstuga vid planerna, där bygdegården fanns förut.

– Vi har redan fått byggnadslov och bidrag från Katrineholms kommun, säger Lars Eriksson och berättar att föreningen söker pengar från fler ställen.

När byggnaden skulle kunna stå klar vill han dock inte sia om.

– Det tar lång tid sådana här saker, men i mars hoppas vi få svar  om finansieringen, säger Lars Eriksson.

Eva-Lotta Eriksson