Barnböcker lånas mest

Barnböcker lånas mest. FOTO: Rolf Johnsson
Textstorlek:

När folk- och skolbiblioteken årligen sammanställer sin utlåningsverksamhet är det inget snack om vilka böcker som lånas mest: barnböcker.

Varje år görs en sammanställning av all utlåning i landet och så även i år. Det visar sig att vi lånar runt 67 miljoner böcker på de vanliga biblioteken, dessutom lånar skolbiblioteken ut runt 16 miljoner böcker.

Siffrorna kan tyckas höga, men en oroande tendens är att läsandet av böcker gått ner, i dessa tider av dataspel, smarta telefoner, webb och annat. Inte minst barn- och ungdomars bokläsande är utsatt för ett hårt tryck av andra ”nöjen”.

Hur som helst så är barnböcker det som lånas mest, och den mest lånade författaren heter Martin Widmark. Det är han som skriver de populära böckerna om LasseMajas Detektivbyrå, som ständigt kommer i nya titlar.

Barnen älskar dem, vilket visar sig i bibliotekens utlåningssiffror: 1,5 till 1,6 miljoner utlåningar årligen. Det är den enda författare som lyckats komma över siffran en miljon utlåningar.

Han slår Astrid Lindgren som hamnar först på tredje plats med runt 900 000 utlåningar. Emellan de båda hamnar illustratören Helena Willis böcker, och det är hon som ritar även LasseMaja-böckerna.

Därefter följer; Helena Bross, Gunilla Bergström – och sedan, på sjunde palts, en författare från våra trakter – Anders Jacobsson.

Hans populära böcker om Sune och andra lånas ut till 700 000 om året.

Hela tio-i-topp-listan består för övrigt av barnboksförfattare eller  barnboksillustratörer.

Böckerna om LasseMaja har en parallell som ligger över 150-100 år tillbaka i tiden då böckerna om den verklige Lasse-Maja (tjuven som klädde ut sig i kvinnokläder) var Sveriges mest lästa bok. Böckerna om Lasse-Maja och Bibeln var då de mest lästa.

Lasse-Majas äventyr utspelade sig till stor del i Västmanland, Närke och Stockholm.

 Rolf Johnsson