Sveriges bästa boxare möter före detta världsmästare

Skoglund utmanar legend

Erik Skoglund har gått 21 matcher som proffs och 114 boxninmatcher som amatör. Nu möter han Glen Johnson i Köpenhamn. FOTO: Wende
Textstorlek:

Lördag 13 december tänds strålkastarljuset på Musikteatret i Köpenhamn. I ena hörnet av ringen kommer före detta världsmästaren Glen Johnson från Jamaica stå. I andra hörnet – Erik Skoglund, 23-åringen från Nyköping.
– Det är min tuffaste motståndaren hittills, säger Skoglund.

Erik Skoglund var bara elva år när hans storebror för första gången lockade med honom till Nyköping boxningssällskaps träningsanläggning.

Där och då var det inte många som trodde att han skulle gå särskilt långt.

Nu, tolv år senare, är han rankad trea i världen av International Boxing Federation, IBF och ska snart möta sitt livs tuffaste motstånd.

– Jag var bara ett barn när jag klev in i träningslokalen för första gången. Jag var vek, klen och ganska osäker. Det var väl ingen som trodde att jag skulle bli särskilt långvarig därinne. Man kunde nog inte gissat att jag skulle bli proffs, säger Erik Skoglund.

Brodern lade så småningom av med boxningen men Erik bestämde sig tidigt för att det var det här han ville hålla på med. Som tolvåring gjorde han och pappan upp en plan för hur han skulle bli världsmästare.

– Planen sträcker sig fram till det att jag fyller trettio. Jag har följt den slaviskt sedan jag var tolv och är oerhört fokuserad på att nå mitt mål.

– Boxningen går före allt annat, före min familj, före mina vänner och före mig själv. Jag tror att man måste göra så om man vill lyckas, även om det är jobbigt ibland, berättar Erik.

På lördag möter han den 45-årige före detta världsmästaren Glen Johnson. Det är ingen titelmatch men för Erik Skoglund är den ändå viktig.

– Jag kommer göra allt för att vinna. Glen Johnson är ett så pass stort namn och en så pass stor boxare att det kommer ta mig högt upp på rankinglistan om jag slår honom.

Till vardags bor Erik i Nyköping men sedan två månader tillbaka befinner han sig i Berlin. Dit åker han inför varje match för att isolerar sig och fokusera på boxningen.

– Nyköping är mitt hem och jag har tillgång till allt när jag tränar här. Det enda är att min tränare Karsten Röwer är i Tyskland och där kan jag också möta sparringpartners från hela Europa. Utöver det är skillnaden marginell. Jag tränar i ett ruffigt boxningsgym i forna Östberlin. Det är inte så glamouröst och jag kan inte säga att det är fräschare än gymmet i Nyköping.

Förberedelserna inför lördagens match har gått bra. Erik känner sig i god form och tillsammans med tränaren har han lagt upp en taktik som han hoppas och tror på.

– Jag måste hålla huvudet kallt och inte slå mig trött i de tidiga ronderna. Då kommer han komma på slutet. Han kommer inte att tappa besinningen och göra onödiga misstag. Det är nog det han förväntar sig att jag kommer att göra.

För var dag som går närmar sig matchdagen och Erik Skoglund blir allt mer nervös.

– Jag mår väldigt dåligt innan en match. Jag isolerar mig två månader innan och fokuserar bara på matchen. Då är det klart att det är väldigt viktigt att jag vinner.

– Värst är det de sista timmarna innan. Det känns som att man väntar på sin egen avrättning. Man går bara och väntar på domen.

När Erik Skoglund sedan kliver in i ringen försvinner den värsta av nervositeten. Men inte heller här finns det tid till att njuta.

– Det är en häftig känsla med publikstödet men jag kan inte njuta under matchen. Det finns inte tid över till det. Tankeverksamheten går åt att analysera motståndaren och försöka hitta öppningar i hans rörelsemönster. Man försöker alltid hitta ett sätt att slå honom.

På lördag kommer Erik att stå mitt emot den nästan dubbelt så gamle Glen Johnson. Han har 37 ”knock outs” på sitt CV men det är inte det som skrämmer Erik.

– Jag är inte rädd för att göra mig illa. Några smällar här och där är inget jag skräms av. Däremot är jag livrädd att förlora matchen.

FAKTA Erik Skoglund 

Född:  1991

Bor:  Nyköping

Längd:  186 cm

Matchvikt:  lätt tungvikt (högst 79.38 kilo)

Tränare:  Karsten Röwer (Tyskland)

Proffsdebut:  2010- utsågs tills årets rookie 2011 av Nordiska Boxningsakademien

 

Text: Daniel Ingmo