Avrostning med vinnarnerver

Thore Karlsson har varit med vid alla 49 byalagsskjutningar som Floda jaktskytteklubb arrangerat. En om året sedan 1965. FOTO: Karina Frölund
Textstorlek:

För 49:e gången samlas Floda sockens jaktlag för mönstring och avrostning inför älgjakten. Byalagsskjutningen är Jaktskytteklubbens årliga kvalitetskontroll och en populär tävling.
– Är man med här har man åtminstone skjutit med bössan innan älgjakten börjar, säger Erik Karlsson.

Han är skjutledare under det första passet. Det startar tidigt på morgonen, strax efter att dimman lättat på skjutbanan utanför Floda.

– Man kan ha slagit i bössan vid förra årets älgjakt och sedan bara ställt undan den. Det är bra att göra en mönstring och provskjuta, om inte annat så för att kolla om bössan är ok, säger han.

Men det är också en prestigeladdad tävling för jaktlagen att göra upp om segern. 15 lag och sammanlagt 130 personer anmälda. Det finns en individuell klass också, den vinner skytten med flest poäng.

– Det är många som darrar lite extra idag, säger Erik.

Han sätter på sig hörselskydden och kliver in i båset med första tävlanden. Jaktlaget Fors – Vegersberg skjuter först. 80 meter bort rör sig pappälgarna på räls. Det gäller att sikta på en femetta, även om det är inte alltid blir som man tänkt sig.

– Det är också bra att lära känna sin förmåga och begränsning. Det kan ge bättre omdöme när man står i skogen. Om man träffar bättre på pappdjur som står still kan det vara bra att vänta in den situationen även i skogen, säger Erik.

Bland pappälgarna, bakom ett plank, står jaktklubbens funktionärer. Gunnar Olsson sticker upp en numrerad pinne och pekar var skottet tog och vilken poäng det ger.

– Det gick åt pipsvängen, suckar Björn Nyström när han kommer ut ur båset.

– För mycket nerver och för lite träning, konstaterar han.

Fyra jaktlag har varit med alla år. Thore Karlsson som är skjutledare i det andra båset har varit med på alla byalagsskjutningar i Floda.

– Nuförtiden tycker jag mer om att titta på djuren och att hålla på med viltvård.

Men på älgjaktens första dag kommer han att sitta med bössan i skogen redan innan det ljusnar.

– Det är som det var förr med kräftfisket, en tradition och trevligt socialt umgänge, säger han.

Men även om älgjakten är sig lik, är det annat som förändrats under åren.

– När det här började då var det bara älg som jagades med kulvapen, men idag är det även vildsvin och hjort. Jakten med hagelbössa minskar, säger Erik Karlsson.

– Jag tycker egentligen bäst om jakt med drivande hund, säger Gert Helgesson.

Han och Janne Karlsson sköter sekretariatet under tävlingarna.

– Då hinner man snacka lite, byta pass och lyssna på hunden, det är mer spännande. Då har man  haft en fin dag även om man inte skjutit ett enda skott, säger Gert.

I jaktskyttestugan finns en tabell över byalagsskjutningens alla vinnare genom åren. När ljudet av dagens sista skott klingar av står det klart att Björnåsen blev vinnare både i tremanna- och femmannalag.