Att vara andras ögon (inkl. ljudfil)

Textstorlek:

Ljudfil – Att vara andras ögon

(Klicka på länken ovan för att lyssna på Kerstins krönika. Filen öppnas som Mp3-format.)

 

Biosalongen var näst intill fullsatt. En och annan plats gapade tom i bänkraderna när jag och mitt följe, sju personer med vita käppar, skulle leta oss in i bänkraderna till våra bokade platser. ”100-åringen som klev ut genom fönstret och försvann” har dragit fulla hus på biograferna runt om i landet. Många ville se Robert Gustavsson i rollen som den finurlige Allan Karlsson och så även mitt sällskap. Med käppar som hjälpmedel och en och annan ledsagare vid sin sida slog vi oss, efter lite trixande, ner i biofåtöljerna. Jag uppmärksammade att andra biobesökare tittade sig frågande omkring. Tanken slog mig att de funderade på om det här var ett uppslag för dolda kameran. Vad hade synskadade och helt blinda personer på bio att göra? Svaret var enkelt, de ville få en bioupplevelse precis som alla andra.

Jag i egenskap av syntolk har som uppgift att vara den synskadades ögon. Med teknikens hjälp är det möjligt. Den som har en synnedsättning använder en mottagare med headset och syntolken har en sändare med en liten mikrofon. Som syntolk talar jag mellan dialogerna och beskriver det som gestaltas visuellt på bioduken. Innan filmen börjar har vi en genomgång där jag beskriver miljöer och karaktärer utan att värdera det jag ser. Sedan två år tillbaka erbjuder landstinget i Sörmland den här uppskattade servicen för synskadade och andra läshandikappade. Det händer att jag får reaktioner från seende som undrar om det verkligen ska satsas pengar på att tillgängliggöra bio för funktionshindrade. Hur ska man tydligt förklara det för den som ser?

I mitt dagliga arbete som radioproducent gör jag nästan samma sak, skapar ljudbilder för den som inte ser, dvs lyssnaren. Jag har aldrig fått frågan om Public service ska erbjuda den tjänsten. Robert Gustavsson har intervjuats i radio om sin roll i filmen om hundraåringen och jag är säker på att den som lyssnade gjorde sig en bild av den sörmländske Allan när han tog steget ner från fönsterkarmen och gav sig ut på äventyr i världen.

Det är en självklarhet att film, teater, radio, tv och tryckt media ska göras tillgänglig för alla! Så för dig som har svårigheter med att läsa min första krönika i Sörmlandsbygden kan jag berätta att den självklart även finns tillgänglig ljudligt, inläst av krönikören själv. Du hittar den på webbadressen www.sormlandsbygden.se

För Sveriges Radio P4 Sörmland porträtterade jag för några år sedan artisten Christer Lindarw. Inledningsvis vid vårt möte var han väldigt försiktig och iakttagande. Han trodde nämligen att jag var blind. Om det mötet ska du få läsa framöver.

 

Njut våren så hörs vi snart igen!

 

Kerstin Svenson/Radioproducent